Звертаймося до першоджерела нашої совісті – до Кобзаря

Відомий український письменник Олесь Гончар писав: "Співець народу, який ніколи не був у ролі завойовника, покорителя інших народів, кріпак, душа якого весь час жила на просторах волі, Шевченко близький нам ідеалом вільної людини, своєю безмежною любов'ю до рідного краю, своєю непримиренністю до всього, що людину принижує, сковує, нівечить, калічить". Можливо саме це спонукає українців незалежно від віку і статі звертатися до першоджерела нашої совісті – до Кобзаря Тараса Григоровича Шевченка. І я знаю, як інколи виривається з грудей Шевченкове слово, бо ти хочеш його донести ближньому своєму, ніби передати любов до рідного краю, до матері, до жінки. Тож з метою популяризації духовної спадщини українського народу, вшанування пам'яті  Т.Г.Шевченка, виявлення нових виконавців та підвищення виконавської майстерності читців-аматорів Голопристанщини відділом культури Голопристанської районної державної адміністрації 20 лютого 2014 року на базі Чулаківської дитячої школи мистецтв був зорганізований і проведений Другий районний конкурс читців творів Тараса Григоровича Шевченка. Близько сотні учасників з усіх куточків благословенного краю декламували найулюбленіші твори із спадщини Великого Кобзаря. Компетентне журі, до складу якого увійшли виконуючий обов'язки директора Обласного Центру народної творчості Оксана Богданівна Степанова, начальник відділу аматорського мистецтва обласного Центру народної творчості Євгенія Олександрівна Коваль, викладач вищої категорії предметно-циклової комісії "Видовищно-театралізовані заходи" Херсонського училища культури Валентина Сергіївна Довженко, директор Голопристанського районного Будинку культури Короленко Лариса Михайлівна, а очолив високоповажне журі ваш покірний слуга – автор статті, яку ви читаєте.

            У номінації "Композиція за творами Т.Г. Шевченка" компетентним журі визнано кращим виступ з  літературно-музичною інсценізацією "Кобзаревими стежками" Драматичного гуртка "Слово" Круглоозерського сільського Будинку культури (художній керівник Головко Любов Григорівна). Вдало підібраний музичний супровід до одвічно-правдивих і чуйних творів Тараса Григоровича Шевченка, безперечно високоякісна режисура і неабияка акторська гра  вихованців Любові Григорівни полонили глядачів і не залишили байдужими жодного у глядацькій залі Чулаківської дитячої школи мистецтв. Почесне друге місце посіли вихованці Вікторії Вікторівни Вишняк з теату мініатюр "Арлекіно" Бехтерського сільського Будинку культури.

            У молодшій віковій категорії від 6 до 13 років всі учасники продемонстрували високий рівень підготовки, а найкращими компетентне журі визнало читців, які по-особливому передали щем душі великого співця України. Перше місце виборола Валерія Іллієва (с. Бехтери). Друге місце посіли Дарина Кунтій та Пантак Володимир (с. Чулаківка). Третє місце вибороли Яна Лисак (с. Бехтери), Тетяна Корж та Ганна Михайленко (м. Гола Пристань).

У середній віковій категорії від 14 до  20 років високу виконавську майстерність продемонструвала Дар'я Кузнєцова (с. Геройське), вона і посіла I місце. За власну трактовку та чуйне щиросердне виконання творів Кобзаря друге місце виборола Владислава Ткачова (с. Залізний Порт), а третє серед декілька десятків виступаючих у даній віковій категорії достойно зайняла Ілона Бідненко. (с. Чулаківка).

Серед найстарших читців-аматорів звання лауреата 1-ї премії отримав Максим Лясковець (с. Таврійське).

Щиросердно дякуємо Всеукраїнському товариству "Просвіта" імені Тараса Шевченка та особисто голові Товариства Павлові Михайловичу Мовчану за чинну допомогу у проведенні церемонії нагородження учасників і переможців конкурсу пам'ятними призами у вигляді подарункових видань Видавничого центру "Просвіта" ( м. Київ).

Вслухаючись ще і ще раз у твори Т.Г. Шевченка, наснажуєшся щиросердною любов'ю. Рідна, своя земля Великому Кобзарю, як і персонажам чи не всіх його творів, найкраща, свята і "найсвятіша". Вірю, хто вшановує творчість Т.Г. Шевченка, ніколи не зрадить Україні! Тож слухаймо серце своє, не забуваймо вчення матері та батька своїх, звертаймося до першоджерел нашої совісті – до Кобзаря!

 

Олег Олексюк

Начальник відділу культури

районної державної адміністрації,

голова журі конкурсу