З Україною в серці

Саме так аматори Голопристанського району назвали свій творчий звіт, який відбувся в рамках обласного огляду аматорських художніх колективів 22 березня 2015 року на базі Голопристанського районного Будинку культури. Шановне журі на чолі з директором обласного Центру народної творчості, депутатом обласної ради шостого скликання Володимиром Капелюшником та голова Голопристанської районної державної адміністрації Олесандр Богуненко були приємно здивовані виставкою робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Голопристанщини. Українська вишивка, іконопис, вироби з бісера, майстерно виготовлені зразки лозоплетіння та різьби по дереву, витинанки та вироби з паперу, заліза, ракушки та інших природних матеріалів – вся ця краса представила голопристанцям та гостям району творчість понад 40 народних умільців благословенного краю Північного Причорномор'я. Були представлені також роботи гуртків "Майстриня" Бехтерського сільського Будинку культури (керівник Таїсія Лисак), "Умілі руки" Геройського СБК (керівник Ніна Щербина), а також роботи нашої уславленої вишивальниці Катерини Колпакової, яка в минулому році була нагороджена почесною відзнакою обласного Центру народної творчості "За особистий внесок у розвиток культури на Херсонщині". Презентації робіт супроводжувались виступами ансамблю "Вербиченька" Долматівського СБК (керівник Сергій Андрієць), ансамблю "Мрія" Геройського СБК, ансамблю "Збуривчанка" Новозбурівського СБК, ансамблю "Перепілочка" Старозбурївського СБК, солістами клубних закладів Добропільської, Малокопанівської, Новософіївської, Новофедорівської та Садівської сільських рад. Вперше з історії звітів Голопристанщини були представлені шановним гостям і здобутки літераторів нашого краю Марії Ярової, Валентини Бузукіної, Анатолія Грабка, Олега Олексюка, Володимира Калоши, Володимира Середи, Тетяни Федорової – авторські поетичні та прозові видання, а також на суд присутніх були продекламовані і нові поетичні твори молодої поетеси Каріни Людоговської, та знаних місцевих літераторів Валентини Бузукіної та Володимира Калоши, які є постійними відвідувачами засідань літературно-музичної кав'ярні "Голопристанська Litterra".
Перші аккорди на суто українському музичному інструменті у виконанні аматорського народного ансамблю бандуристів "Тавричанка" Таврійської дитячої музичної школи ( керівник Оксана Макаренко) повідомили про початок концерту на великій сцені Голопристанського районного Будинку культури. Саме "Молитвою за Україну" (муз. М. Лисенка, сл. О.Кониського ) розпочав свій виступ наш уславлений колектив бандуристів, який на сьогодні налічує понад 30 обдарованих юних патріотів України. У їх виконанні радували серце патріотично налаштованих слухачів і пісня Р. Лісової "Ніколи", і пісня С. Чернявського "Ой, у лузі червона калина."
Аматорський народний ансамбль народної пісні "Кумоньки" Бехтерського сільського Будинку культури (керівник Галина Прилип) завжди своїми виступами пропагують збереження національних сімейних цінностей, українських традицій та гостро з гумором засуджують порушників української суспільної моралі. Тож і цього разу улюбленці смаглявої Таврії дарували заряд позитивних емоцій театралізацією обряду сватання, яке і до сьогодні живе на теренах Голопристанщини. Продовжили задану "Кумоньками" тему гучними українськими народними піснями "Ой, учора в куми" та "За городом качки гнала" співаки аматорського народного ансамблю народної пісні "Макітерка" Пам'ятненського сільського Будинку культури (керівник Олена Косташ).
Цікаві "Українські візерунки" з "Віночком українських мелодій в обробці заслуженого працівника культури України Миколи Безвуляка виконали професіонали своєї справи – колеги Миколи Антоновича Безвуляка – музики аматорського народного ансамблю народної музики "Перебендя" Голопристанського районного Будинку культури. Та справжній енергетичний життєдайний заряд дарували вдячним слухачам зі сцени музиканти від Бога, об'єднані дружньою родиною, яка зветься аматорським народним ансамблем народних інструментів "Ладоніта" Чулаківського сільського Будинку культури, яким керує прекрасний педагог, людина-оркестр, який на високо професійному рівні грає більше ніж на 15 музичних інструментах, знаний український композитор Віталій Болдирєв. Для вибагливого голопристанського глядача музиками "Ладоніти" було презентовано нові музичні твори "Українські віртуози" та "Сопілкар", партитуру з обробкою до яких написав сам Віталій Болдирєв. Попри будь-які негаразди, які спіткали протягом двох попередніх років, попри будь-які потрясіння в державі та в самих колективах аматорські народні ансамблі народної пісні "Журавка" Бехтерського СБК (керівник Вікторія Копцевич) та "Степовичка" Новофедорівського СБК (керівник Ігор Гулий) разом з аматорським народним фольклорним ансамблем "Чулаківна" Чулаківаського СБК (керівник Олена Рибачок) залишаються в строю культармійців Голопристанщини і гордо несуть в світі культури почесне звання "народний".
Вправно і без відчутних огріхів виступив зі своєю новою концертною програмою аматорський народний ансамбль народних інструментів "Джигірка" Голопристанського районного Будинку культури. (керівник Віктор Зибін).
Не все так вдалося, як хотілося, аматорському народному ансамблеві козацької пісні "Степовичка" Чулаківського СБК (керівник Володимир Водовоз). П'ять місяців тому на сцені Чулаківського СБК в рамках щорічного районного фестивалю народної пісні "Таврійське намисто" зазначений колектив виконував інші пісні і набагато краще, ніж в день звіту. Більш насичено звучали пісні у виконанні співаків аматорського народного любительського об'єднання "Червона калина" Голопристанського районного Будинку культури (керівник Юлія Решетило, концертмейстер Сергій Хоменко).
На високо професійному рівні виконали достатньо складний вокально-хоровий твір В. Стеценка "О, милий мій, молю тебе" та пісню "Весна іде" І. Дунаєвського на слова М. Вольміна уславлений колектив, лауреат Гран-прі Всеукраїнського конкурсу хорового виконавства "Чорнобаївський заспів", аматорський народний академічний хор Голопристанського районного Будинку культури (керівник Ірина Чупик).
Аматорський народний ансамбль народної музики "Шануймося" Таврійської дитячої музичної школи (керівник Олена Дворецька) виконали музичні композиції з нетлінних партитур української класики "Реве та стогне Дніпр широкий" Д. Крижанівського та "Свіча" М. Скорика. До речі, пісню "Свіча", яка присвячена вшануванню загиблих під час голодомору в Україні, виконала солістка колективу Марина Ястребова, яка сім місяців тому повернулася до батьків у село Таврійське після того, як запалала від обстрілів російських "градів" земля Донбаса, де Марина навчалася і працювала викладачем дитячої музичної школи.
Дійсно до того, що твориться на сході України, ми не можемо бути байдужими. Культвармійці Голопристанщини своєю творчістю підтримують синів соборної України, які у горнилі війни захищають цілісність нашої держави. З надією, щоб мобілізовані на Голопристанщині бійці незалежної України поверталися живими додому, ми зі сльозами на очах вслухалися у рядки з поезії Ірини Цілик "Повертайся живим", який донесла до слухача учасниця драматичного гуртка Добропільського сільського Будинку культури Катерина Зуденкова. Про складну долю багатостраждального українського народу співали і солістка Новозбур'ївського СБК Олександра Олексіна ( пісня І. Кириліної на слова В. Цілого" "Лелеча доля"), і соліска Новочорноморського сільського клубу Валерія Хон (пісня В. Івасюка на слова Б. Гури "Мальви"). Наснажували на віру у краще майбуття нашої держави солісти Бехтерського сільського Будинку культури Тетяна Єрастова, Ірина Бурак та та Каріна Пак. Продовжили наснажувати на позитив глядачів справжні зірки аматорської сцени Голопристанщини: солістка Новозбур'ївського сільського Будинку культури Олександра Фендик та вокальний ансамбль "Пролісок" Бехтерського СБК (керівник Сергій Швець).
Здивував присутніх методистів обласного Центру народної творчості, викладачів Херсонського училища культури та заслуженого діяча мистецтв України, начальника управління культури Херсонської обласної державної адміністрації Світлану Думинську оновлений і розширений склад аматорського народного духового оркестру Голопристанського районного Будинку культури (керівник Олександр Опентанний), у виконанні якого прозвучали старовинні марші.
Про хореографічну школу Голопристанщини знають в усіх куточках мальовничої України і в європейських країнах з нетерпінням завжди чекають на виступи наших хореографічних колективів. Тому цілком логічно, що бурхливими оплесками зустрічали глядачі нові танці у виконанні аматорського зразкового дитячого хореографічного ансамблю "Райдуга" Голопристанського районного Будинку культури (керівник Лариса Сафонова). Знаходять у творчому пошуку своєї манери танцювати і учасники дитячого хореографічного ансамблю "Грація" Великокардашинського СБК (керівник Ольга Макавоз).
Цікавими знахідками і виконавською майстерністю дивували публіку знаний аматорський народний ансамбль скрипалів "Чарівна скрипка" Голопристанського РБК (керівник Світлана Вакуленко). А завершив патетичний творчий звіт аматорських колективів Голопристанщини "З Україною в серці" величним патріотичним маршем В. Морозова "Козацька слава" аматорський народний духовий оркестр Таврійського сільського клубу (керівник Олександр Опентанний).
Тож залишаймося гідними нащадками славних лицарів культури Голопристанщини заради нашого майбутнього – обдарованих дітей соборної України.

Олег Олексюк,
начальник відділу культури
Голопристанської РДА