Відзначила свій ювілей Таврійська ДМШ

У мальовничому селі Таврійське Голопристанського району Херсонської області 19 травня 2016 року всі односельці та гості села прагнули попасти до місцевого сільського клубу. Адже в цей день відбулися урочистотсті з нагоди 35-річчя від Дня заснування Таврійської дитячої музичної школи, яка не є лише географічним утворенням, а, насамперед, являється соціально важливим закладом, якуий виховує у дітей села любов до рідного краю, любов до Батьківщини, повагу до старшого покоління, розуміння музики душі. Таврійська дитяча музична школа – це Храм Прекрасного, який оберігає екологію душі дитини. Розвиток культури і духовності на селі сприяє і розвиткові трудових відносин, взаємопорозумінню в родинах та колективному вирішенню проблем сьогодення, які інколи виникають на теренах мальовничого куточка смаглявої Таврії.
У переповненій залі Таврійського сільського клубу в цей день на радість вибагливій публіці лунали пісні у виконанні уславленого аматорського народного ансамблю бандуристів «Тавричанка» Таврійської дитячої музичної школи (керівник Оксана Макаренко, вокального тріо «Воскресіння» Херсонського державного університету (керівник Марина Ястребова), народних артистів України Харіса Ширінського, Наталі Лелеко (концертмейстер – лауреат Міжнародних конкурсів піаністів Інна Кисельникова).
Звучала й музика, прекрасна музика з одвічних партитур європейської класики у виконанні учнів Таврійської ДМШ: лауреата міжнародних конкурсів бандуристів – цьогорічного випускника школи Максима Карпенка та лауреатів обласних та районних конкурсів, баяністів-віртуозів Костянтина Железняка та Дмитра Гудзя, які цього року теж з відзнакою закінчили повний курс навчання у стінах Таврійської дитячої музичної школи. Також духовно насиченою стежкою вели присутніх в залі до Храму Прекрасного виступи ансамблю скрипалів (керівник Вікторія Гольцова), ансамблю флейтистів (керівник Надія Лавренчук) та аматорський народний оркестр народних інструментів «Шануймося» (керівник Олена Дворецька) Таврійської дитячої музичної школи.
Засновником і натхненником Таврійської дитячої музичної школи був голова радгоспу Ніконов Віктор Миколайович. Саме за його ініціативи в селі Гладківка відкрилася школа і запрацювали вперше вчителі лише по класу баяну та фортепіано. З перших днів існування школи директором її був призначений закоханий у музику чоловік – випускник Рівненського інституту культури Анатолій Васильович Скуратівський, який 31 рік незмінно керував і розвивав педагогічний колектив зазначеної школи. Саме він добився збільшення штатних одиниць школи до 10 педагогів та збільшення контенгенту учнів школи до 87 юних обдарувань. Нині батьки в чергу записуються заради того, щоб їхні діти стали учнями знаменитої школи. Саме Анатолій Васильович Скуратівський створив неймовірно популярні пісні на слова Наталі Коломієць, Миколи Братана, Тетяни Федорової та Валерія Кулика. Відомий український композитор, заслужений працівник культури України Анатолій Васильович Скуратівський ще й у 2003 році започаткував дитячий фестиваль бандуристів «Таврійські зустрічі», який став своєрідним форумом єднання бандуристів соборної України. Цього року у місті Скадовську відбудеться 10-й ювілейний фестиваль бандуристів, на який запрошені і бандуристи з країн далекого зарубіжжя: США, Канади, Сербії та Польші. Анатолій Васильович Скуратівський, який довгий час очолював і вивів на обрії слави Таврійську дитячу музичну школу певно, що заслужив, щоб ця школа носила саме його ім’я. Вірю, що депутати Таврійської сільської ради підтримають цю ініціативу Відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації. Присутні в залі зі сльозами на очах згадували цю високодуховну людину зі сльозами на очах. Саме Анатолієві Скуратівському, який пішо у засвіти у 2012 році, учасники урочистостей присвятили хвили пам’яті і слова вдячності за можливість співпрацювати з великою людиною – патріотом незалежної України.
З 2012 року школу очолює грамотний прекрасний вчитель-методист, вчитель вищої категорії Олена Вікторівна Дворецька, яка для інших директорів ШЕВ району є своєрідним методичним центром. Саме вона допомагає розібратися у премудростях документоведення в школах естетичного виховання в нинішні реформаторські часи. Саме вона несе на собі тягар підготовки і проведення високопрофесійних культурно-масових заходів на селі.
Зі словами привітання з нагоди 35-річчя Таврійської дитячої музичної школит виступили перший заступник голови Голопристанської районної державної адміністрації Олена Валентинівна Кравченко-Скалозуб, голова Голопристанської районної ради Віталій Олександрович Соловйов, начальник відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації Олег Васильович Олексюк та директор обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Херсонської обласної ради Олена Миколаївна Радова. Також зі словами привітання виступили голови двох територіальних громад, діти яких навчаються у школі-ювілярки: Таврійський сільський голова Ніконов Юрій Вікторович та Гладківський сільський голова Форощук Олександр Володимирович.Привітали ювілярів гарним словом та творчими номерами працівники культури села Таврійське та колеги з Голопристанської та Чулаківської шкіл мистецтв. Всі зичили школі довгих літ процвітання заради виховання у дітей людяності, доброзичливості і любові до рідного краю, до неньки України. До речі, двоє з викладачів Таврійської дитячої музичної школи Сю Колокольна та І. Нартов нині воюють в зоні АТО заради того, щоб їхні односельці, їхні рідні і близькі жили і дбали про дітей під мирним небом, у рідній серцю Україні.
Тож вітаємо Таврійську дитячу музичну школу з ювілеєм та зичимо й надалі служити благородній справі, справі виховання дітей. Дай Вам Бог радості.
Олег ОЛЕКСЮК,
Начальник відділу культури
Голопристанської РДА