Весна скінчилася і розпочалось літо

Весна 2016 року подарувала шанувальникам мистецтв чимало радості та приємних хвилювань. До сказаного у попередніх статтях можу лише додати ще кілька штрихів переможної ходи юних обдарувань Голопристанщини, про які замовчувати просто не маю права.
Сільські школи естетичного виховання дітей Голопристанщини не лише пропагують майстерність своїх вихованців на концертах в районному та обласному центрах, але й продовжують підтверджувати високий рівень підготовки учнів на престижних обласних конкурсах. Так на обласному конкурсі учнів шкіл естетичного виховання "Херсонський первоцвіт" юні театрали Чулаківської дитячої школи мистецтв під керівництвом відомого режисера та прекрасного педагога Світлани Олександрівни Киселюк своєю новою виставою "Семеро козенят" покорили олімп конкурсу і вибороли І місце у номінації "Театральне мистецтво", також дует баяністів-віртуозів у складі випускників Таврійської дитячої музичної школи Костянтина Железняка та Дмитра Гудзя заслужено посіли І місце серед учнів по класу клавішних народних інструментів шкіл естетичного виховання Херсонщини у конкурсі "Херсонський первоцвіт". Наша юна зірочка з Нової Збурївки Олександра Фендик на зазначеному конкурсі серед вокалістів виборола почесне Друге місце, як, до речі, і наш уславлений аматорський народний ансамбль бандуристів "Тавричанка" Таврійської дитячої музичної школи теж впевнено виборов Друге місце серед музичних колективів області. Вихованниця Надії Лавренчук з Таврійської дитячої музичної школи Попова Анастасія серед флейтистів області виборола почесне Третє місце на престижному обласному конкурсі "Херсонський первоцвіт".
Соліст Бехтерського сільського Будинку культури, автор-виконавець Олександр Скакун 14 травня на обласному конкурсі-фестивалі військово-патріотичної творчості "Опалені війною" у смт Горностаївка виборов почесне Друге місце.
Тож і у травні 2016 року представники культурної Голопристанщини не пасли задніх. Наполеглива праця на уроках в школах естетичного виховання дітей Голопристанщини та в гуртках клубних закладів культури району приносить відчутний результат на тому чи іншому конкурсі.
Напередодні святкування Дня захисту дітей, 31 травня поточного року, працівниками одного з найкращих клубних закладів культури Херсонщини – Круглоозерського сільського Будинку культури (директор Любов Головко) – було організовано і проведено традиційний міжсільський фестиваль дитячої та юнацької творчості "Зіронька моя", в якому взяли участь понад 110 юних мешканців Круглоозерської сільської ради. Запальні патріотичні пісні та танці у виконанні юних обдарувань Круглоозерщини не залишили байдужими нікого, як не залишили байдужими присутніх і виставка робіт юних майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Творчі дитячі колективи та окремі виконавці пісень отримали пам'ятні призи від організаторів фестивалю.
В день святкування Дня захисту дітей депутат Голопристанської районної ради VII скликання Коломієць Димитрій Васильович організував поїздку на катері по Дніпру для юних обдарувань з Добропільської сільської ради, чим наснажив дітей Добропілля вчитися в наступному навчальному році якнайкраще та брати участь у культурно-масових заходах сільської ради аби мати можливість і наступного року на День захисту дітей помилуватися річковими мальовничими заплавами нашого благословенного краю.
Приємно також відзначити вдалі травневі виступи юних піаністів Голопристанської районної дитячої школи мистецтв Нонни Ішханян та Анжеліки Саркісян на Х відкритому регіональному конкурсі "Ludus Royalis" у місті Миколаїв та юного саксофоніста Запорожченка Іллі на всеукраїнському відкритому фестивалі-конкурсі виконавського мистецтва гри на духових та ударних інструментах "Полтавська битва" у місті Полтава.
В усіх бібліотечних установах Голопристанського району протягом 2-х перших тижнів червня проходили тематичні книжкові виставки та цікаві з родзинкою культурно-просвітницькі та правознавчі заходи, присвячені саме Дню захисту дітей. А на базі Голопристанського районного Будинку культури (директор Лариса Короленко) вже традиційно 03 червня відбувся щорічний районний конкурс-фестиваль дитячої творчості "Чарівна кладочка". Цього року у фестивалі взяли участь понад 120 юних обдарувань з усіх куточків Голопристанського району. Хочеться висловити слова вдячності і сільським головам, які допомогли колективам сільських клубних закладів з автоперевезенням, і депутатам Голопристанської районної ради, які підтримали ініціативу відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації щодо проведення фестивалю і надали чинну фінансову допомогу відповідно до Програми розвитку культури і духовності у Голопристанському районі на 2014-2020 роки, і керівництву Голопристанської районної державної адміністрації за чинну допомогу у проведенні фестивалю-конкурсу по виявленню юних обдарувань Голопристанщини.
Перед початком заходів зазначеного конкурсу-фестивалю на оновленій нещодавно відремонтованій сцені Голопристанського районного Будинку культури на подвір'ї районного клубного закладу відбувся конкурс малюнку на асфальті, в якому взяли участь понад 50 представників творчих колективів Голопристанщини. Журі відзначили грамотами та пам'ятними призами колективні малюнки учасників хореографічних ансамблів "Зернятко" Пам'ятненського сільського Будинку культури та "Покоління Ікс" Малокопанівського сільського Будинку культури, а також приз та грамоту отримала наймолодша учасниця конкурсу Ніколь Волкова з Голопристанського районного Будинку культури.
Дещиця хореографічних колективів клубних закладів району продемонстрували вмілості та навички пропагувати красу танцями. Порадували глядачів своєю присутністю і творчим неспокоєм хореографічний ансамбль "Нон-Стоп" Збур'ївського сільського Будинку культури (керівник Інна Яцкевич), хореографічний ансамбль "Таврія" Геройського сільського Будинку культури (керівник Тетяна Танська), хореографічний ансамбль "Грація" Новозбур'ївського сільського Будинку культури (керівник Ірина Красновид) та хореографічний гурт "Покоління Ікс" Малокопанівського сільського Будинку культури (керівник Владислава Шевчук). Наснажили на позитив своїми високопрофесійними виступами лауреат ІІІ-ї премії конкурсу-фестивалю - хореографічний ансамбль "Зернятко" Пам'ятненського СБК (керівник Яна Гарковенко), лауреат ІІ-ї премії – хореографічний ансамбль "Оба-на" Новозбурївського сільського Будинку культури (керівник Ірина Красновид) та лауреат І премії конкурсу-фестивалю дитячої творчості в номінації "Хореографія" – підготовча група дитячого "зразкового" хореографічного ансамблю "Райдуга" Голопристанського районного Будинку культури (керівник Лариса Сафонова).
Сольні виступи та дует представили на розгляд журі лише юні хореографи з Іванівського сільського клубу (керівник Тетяна Коробченко). Радує те, що діти займаються творчістю. Але такі виступи викликають більше запитань ніж відповідей. А тому за рішенням журі конкурсу ніхто із учасників не удостоєний звання лауреата І-ї премії. Сподіваємося на ріст рівня знань і навичок і юних хореографів, і самого керівника колективу. Віримо, що десь в сільських клубах Голопристанщини зачаїлися юні таланти і поки-що не беруть участі у творчих змаганнях, але на наступний рік обов'язково змагатимуться за звання найкращого співака чи танцюриста нашого величного краю.
Радує те, що знайдені на конкурсі у попередні роки талановиті діти не губляться, а продовжують працювати над розвитком власних вмілостей і наснажувати нас, дорослих, працювати ще з більшою відданістю задля розвитку творчого потенціалу майбутнього Голопристанщини. Тож і в цьому році юні зірочки Ірина Танська ( Геройський СБК) та Олександра Фендик (Новозбурївський СБК) серед переможців "Чарівної кладочки". Ірина Танська утримала позицію лідера серед вокалістів вікової категорії від 6 до 10 років і достойно посіла І місце. Знахідки цьогорічного конкурсу: Софія Ходжаєва (Голопристанський РБК) та Єлизавета Щетина (Садівський СК) посіли відповідно ІІ та ІІІ місця у зазначеній віковій категорії. Олександра Фендик з найскладнішою вокальною композицією "Аве Маріє" цього року посіла почесне Друге місце, а випередила її землячка з Нової Збур'ївки Катерина Бутенко з піснею "Родина". Вихованниця вокальної студії Галини Маменко, лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Ельвіра Ротонос цього року виступила не зовсім впевнено, тож виборола відповідно лише ІІІ місце. Справжнім відкриттям конкурсу стала юна співачка з Нововолодимирівки Владислава Бабенко, яка також посіла ІІІ місце у номінації "Вокал" вікової категорії від 11 до 15 років.
Серед вокальних ансамблів якісну підготовку продемонстрували дитячий вокальний ансамбль "Мрія" Геройського сільського Будинку культури (керівник Ольга Фалєєва), який виборов І місце на конкурсі, та дитячий вокальний ансамбль "Дивограй" Гладківського сільського Будинку культури (керівник Ольга Соловйова), який посів відповідно ІІ місце серед вокальних ансамблів конкурсу-фестивалю дитячої творчості "Чарівна кладочка". Цікаву неординарну концертну програму представили на конкурсі вокальні дуети Малокопанівського СБК у складі Анастасії Меліховської та Ілони Топоркової (керівник Світлана Шевчук) та Гладківського СБК у складі Аліни Городник та Віолети Федотової (керівник Катерина Ляшук). Останнім запропонували знятися у телепроекті "Таврійська зірка".
Звичайно, маючи в арсеналі таких талановитих дітей і досвідчених керівників клубних закладів культури району, відділ культури Голопристанської районної державної адміністрації попередньо домовився про зйомки переможців районного конкурсу-фестивалю дитячої творчості "Чарівна кладочка" на телеканалі "Твій плюс" у програмах телепроекту "Таврійська зірка". Тож 09 червня 2016 року на студії телеканалу "Твій плюс" було проведено зйомки наших переможців і створені перші кліпи з нашими маленькими зірочками. Для декого з них це - ще одна сходинка до олімпу визнання їхнього таланту, який, вірю, засяє яскравою зіронькою на небосхилі творчих звершень заради перемоги Прекрасного над злом, миру над війною, культури над безкультур'ям.

Олег ОЛЕКСЮК,
начальник відділу культури
Голопристанської РДА