Український кавун – солодке диво

Український кавун – солодке диво
Із давніх-давен надзвичайно соковита і солодка ягода кавун приваблювала мешканців міст і містечок своїми смаковими якостями та енергетично-вітамінним змістом. І так вже повелося, що кліматичні умови і родюча земля північного Причорномор'я найбільш сприятлива для вирощування великих врожаїв саме цієї культури.
Тож у Чернігові та Києві, Мінську та Москві, Харкові та Львові знають, що якщо хочеш поласувати вдосталь саме цією найсмачнішою ягодою, то запитувати треба на ринку "херсонський кавун". А вже більш досвідчені покупці знають, що треба запитувати кавуни саме з Голопристанського району, де, на відміну від інших, вже понад сорок років плідно працює інститут баштанництва та овочівництва академії аграрних наук України, започаткований доктором сільськогосподарських наук, професором, академіком Української академії екологічних наук, заслуженим діячем науки і техніки України Анатолієм Остаповичем Лимарем, якому цього року виповнилося повних наснаги і великих звершень 80 років. 
Тож завжди на Голопристанщину торували шлях ті, хто жадав поласувати справжнім солодким дивом – українським кавуном. Можливо, всі ці обставини і змусили Голопристанського міського голову Анатолія Петровича Негру не такого вже й далекого 2004 року популяризувати рідне місто Гола Пристань через бажання краян та мешканців європейських держав поласувати солодким дивом соборної України. Не знаю! Але вже 10-й рік поспіль третьої суботи серпня до міста Гола Пристань з′їжджаються гості з Польщі та Румунії, Білорусії та Росії, Придністров'я та Німеччини, з усіх куточків мальовничої України, щоб вшанувати працю селян і насолодитися надзвичайною ягодою, яка на цьому фестивалі представлена і понад 60 сортами насіння, або самої ягоди, і варивом, і слабоалкогольною настойкою, і малосольними виробами з кавунів. А вага самої ягоди досягала до 43 кг. Тож є на що подивитися і чому порадіти. 
 
Український кавун - солодке диво. Гола Пристань-2013
 
Справжнє паломництво відбувалося цього ювілейного для фестивалю року. 17 серпня 2013 року у місто обласного значення Гола Пристань прибули із власною сільгосппродукцією товаровиробники з Голої Пристані та Голопристанського району (понад 40 машин), виноградар і винороб Заїка Ігор Володимирович з м. Дніпропетровськ з власними презентаційними сортами вина (понад 20 сортів), бджоляр Євген Кучеренко (м. Цюрупинськ) з виробами з меду. Для відвідувачів фестивалю окрім традиційних надзвичайно солодких кавунів та динь було запропоновано різні сорти картоплі та цибулі, винограду та персику, помідорів та буряку, капусти та моркви, перцю та баклажанів, ожини та полуниці, яблук та груш, сметани, бринзи, сиру власного виробництва, хлібобулочні вироби приватних підприємців Л.В. Серпутько та Н.О. Кушнір, а також сіль з Геройського сільпрому (директор С.С. Гречуха). 
 
Кожна сільська рада Голопристанського району представляла свій неповторний гостинний двір не лише домашньою смакотою, а і кращими творчими колективами сільських Будинків культури, серед яких вирізнялись своєю високою виконавською майстерністю народний аматорський ансамбль народної пісні "Кумоньки" Бехтерського СБК, народний аматорський ансамбль народної пісні "Степовичка" Новофедорівського СБК, народний аматорський хор ветеранів "Червона калина" Голопристанського районного Будинку культури, а також до пісенного вернісажу голопристанців долучилися і творчі колективи міст-побратимів Пінськ (Білорусь), Бєляївка (Одеська область), Новоукраїнка (Кіровоградська область), Нова Каховка (Херсонська область) та ансамбль народної пісні "Зорецвіт" (с. Козачі Лагері Цюрупинського району) народний аматорський фольклорний ансамбль "Золоте гроно" (с. Раденськ Цюрупинського району). Порадували гостей фестивалю своїми запальними піснями і вдень і на вечірньому концерті солісти-вокалісти: Катерина Марченко, Тетяна Корж, Галина Маменко, Юлія Решетило, Ірина Бурак, Діана Качан, Ігор Гулий та дитячий вокальний ансамбль "Зорепад".
 
 
Подарували шанувальникам танцю справжню насолоду виступи зразкового хореографічного ансамблю "Райдуга" Голопристанського районного Будинку культури, дитячого "народного" хореографічного ансамблю "Сюрприз" Голопристанської гімназії, хореографічного ансамблю "Намистечко" Новоукраїнського РБК Кіровоградської області та хореографічного ансамблю "Кураж" Велетенського СБК Білозерського району. Тож, свято вдалося на славу! Ювілейний X-й фестиваль "Український кавун – солодке диво" відбувся у розширеному форматі, завдяки тісній співпраці Голопристанського міського голови Анатолія Негри, голови Голопристанської районної державної адміністрації Анатолія Носика та голови Голопристанської районної ради Геннадія Попова при чинній підтримці голови Херсонської обласної державної адміністрації Миколи Костяка та заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації Михайла Мельника.
Український кавун - солодке диво. Гола Пристань-2013
Дванадцятигодинний концертний марафон фестивалю завершився феєричним салютом на честь сільгоспвиробників та талановитих співаків і хореографів Голопристанщини в честь справжнього дива Південної України – солодкої ягоди "Кавун".
 
Олег Олексюк, 
завідувач сектора культури
районної державної адміністрації