«Україна крізь віки»

В історії України є події, які  за своїм історичним значенням доленосні. Одне з них – соборність України. Буремного 1919 року, 22 січня, у Києві, на Софійському майдані було проголошено злуку ЗУНР і УНР. Україна стала Соборною - неподільною державою. І хоча державі не пощастило тоді зберегти єдність і незалежність, Акт злуки став реальним втіленням одвічної мрії українців про суверенність своєї держави. Цю значиму і доленосну для нас подію розкриває книжкова виставка «Україна крізь віки», презентація якої відбулася в рамках виконання соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича 17 січня  2014 року у читальній залі Голопристанської районної бібліотеки за участю заступника голови Голопристанської районної державної адміністрації Шибаєва Андрія Леонідовича, начальника відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації Олексюка Олега Васильовича, директора Голопристанської районної бібліотеки Галини Шмагель, відомих вітчизняних письменників-земляків Анатолія Грабка, Марії Ярової, Наталії Коломієць, Володимира Калоши, Володимира Середи, Валентини Бузукіної, бібліотечних працівників та творчої молоді Голопристанщини.
 
Книжкова виставка складається з чотирьох розділів:
 
У першому розділі «Соборність українського духу» представлена література, яка висвітлює тернистий шлях України до соборності. Адже ми, українці, ще з часу розпаду Київської Русі мріяли про відновлення єдності, соборності нашої держави. Також розповідає про процеси державотворення та формування території української незалежної держави, ідеї побудови української, самостійної, соборної держави. Хочеться відмітити книгу Володимира Сергійчука «Українська Соборність». На великому архівному матеріалі, що раніше переховувався в спецфондах, професор Володимир Сергійчук засвідчує: українська душа невмируща, де б українці не були, вони завжди тягнуться до своєї Матері-Батьківщини, їхні серця завжди б'ються в одному ритмі з Києвом. Особливо це виявилося 1917 року, коли українство зініціювавши виступом солдатів Волинського полку Лютневу революцію в Росії, взялося творити свою власну долю на своїй етнічній території. Тоді у визвольні змагання включилися не тільки на Великій Україні – скрізь, де вже розселився наш етнос, підтримували прагнення до творення Самостійної Соборної Держави.
 
Другий розділ «Від ідеї до життя» знайомить з літературою, яка розповідає про славетних синів українського народу. Вони боролися за об’єднання всіх демократичних сил українства словом і багнетом, намагаючись відродити незалежну, соборну, українську державу. Висвітлює політичні сили у боротьбі за владу у роки  української революції 1917-1921 років,біографії політичних діячів того часу. Цікавим є видання журналіста, телеведучого, доктора історичних наук Данила Яневського «Проект «Україна» Грушевський, Скоропадський, Петлюра». На сторінках цієї книги автор намагається сформувати несуперечливе уявлення про феномен української державності. На його думку, багатьом публіцистам та історикам, які досліджували цю тему, бракує об'єктивності. Він намагався сформулювати свої варіанти відповідей на питання: у чому була суть «Української революції» і яку історію написав видатний національний історик Михайло Грушевський? Якою бачив країну Павло Скоропадський і чому загинуло це державне утворення? Хто, як і коли насправді створив Директорію та хто стояв за спиною Симона Петлюри? Автор намагається з'ясувати, що саме відбувалося на теренах сучасної України   в період 1917-1920р.р.
 
У третьому розділі «На Аскольдовій могилі український цвіт» представлені видання про події січня 1918 року -  бій під Крутами. Автори книг намагаються висвітлити історичну роль загибелі студентського куреня під Крутами, як символу  патріотизму і жертовності у боротьбі за вільну Україну.
 
Для тих, хто цікавиться історією національно-визвольної боротьби, стане у нагоді книга «Героїка трагедії Крут». Адже окрім спогадів учасників бою під Крутами, публіцистичних роздумів сучасників про цю подію, тут представлені поетичні твори П.Тичини, Ігоря Богдана-Антонича,  Олександра Олеся,  Яра Славутича,  Дмитра Павличка та багатьох інших авторів про подвиг юних лицарів України. Подаються навіть сценарії проведення масових заходів по даній темі.
 
Про ідеї соборності та її значення в політичному житті сучасної України розповідає література, яка представлена в четвертому розділі «В сім'ї вольній, новій».
 
За допомогою літератури, яка представлена на виставці, ми намагаємося поглибити знання  про історію виникнення свята Соборності України, виховувати патріотичні почуття, викликати інтерес до вивчення історії України. Щиросердно запрошуємо жителів Голопристанського району та гостей міста обласного значення Гола Пристань відвідати книжкову виставку та сприяти збагаченню книжкового фонду  районної книгозбірні на зазначені теми. Чекаємо на гостей та друзів Голопристанської районної бібліотеки.
 
Олег Олексюк,
начальник відділу культури
Голопристанської районної державної адміністрації