"Таврійські зустрічі" згуртовують бандуристів України

Дитячий фестиваль бандуристів "Таврійські зустрічі" 8-й рік поспіль традиційно проходив на березі Чорного моря у селі Залізний Порт Голопристанського району. 24 серпня 2013 року в урочистому відкритті величного фестивалю взяли участь начальник управління культури Херсонської обласної державної адміністрації Ірина Володимирівна Корольова, заступник голови Голопристанської районної державної адміністрації Андрій Леонідович Шибаєв та директор музею Миколи Лисенка Роксана Скорульська (м. Київ). Зразковий дитячий ансамбль бандуристів "Веснянки" м. Малин Житомирської області, дитячий ансамбль бандуристів "Чарівні звуки" (м. Херсон), народний аматорський дитячий ансамбль бандуристів "Тавричанка" (с. Таврійське Голопристанського району) та дитячий ансамбль бандуристів "Перлина" (с. Таврійське Голопристанського району) та інші – всього понад сто юних бандуристів з усіх куточків соборної України продемонстрували на фестивалі високий рівень підготовки гри на бандурі.
Організатори фестивалю: Міністерство культури України, управління культури Херсонської обласної державної адміністрації, сектор культури Голопристанської районної державної адміністрації, Національна Спілка кобзарів України. 
Приємно відзначити і те, що цьогорічний фестиваль проходив у новому форматі: 24 та 25 серпня відбулися урочистості та концертні виступи учасників заходу на великій стаціонарній сцені ДОЦ "Примор'є" з професійним звуком та світлом від партнера проекту – Продюсерського центру Григорія Борзенка. Партнерами проекту також виступили і сприяли проведенню дитячому фестивалю бандуристів дирекція Дитячого оздоровчого центру "Примор'є" (директор А.В. Фомін), історико-розважальний комплекс "Зелені хутори Таврії" (керівник О.В. Долінко) та благодійний фонд Устина Мальцева.
Справжнє задоволення отримали присутні відпочиваючі з України, Росії, Білорусії, Латвії та Молдови на набережній Залізного Порта, вслухаючись у чаруючі звуки унікального музичного інструменту під загадковою назвою "БАНДУРА". Додали настрою 25 серпня 2013 року виступи майстрів бандурного мистецтва, серед яких голова Національної Спілки кобзарів України, народний артист України Володимир Єсипок (м. Київ), заслужений діяч мистецтв України, бандурист, композитор Микола Мошик ( м. Суми), лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів бандуристів Лариса Дедюх (м. Київ), бандурист-віртуоз Тарас Мазур (м. Самбір Львівської області), вокально-інструментальний дует "Гармонія" Наталії та Ігоря Мазур (м. Херсон), а також випускники Стрітіївської вищої педагогічної школи бандурного мистецтва Василь Денькович та Антон Лісовий (м. Київ).
Щороку фестиваль згуртовує навколо себе молодих виконавців, дитячі колективи, усіх шанувальників бандурного мистецтва. Діти України мають змогу не лише показати свої творчі здобутки, але і відпочити та оздоровитися на березі Чорного моря. Фестиваль став важливою та бажаною подією в музичному житті Херсонщини.
Тож до нової зустрічі на Дев'ятому дитячому фестивалі бандуристів "Таврійські зустрічі", на який, я вірю, приїдуть не лише дитячі колективи та знані бандуристи з України, а і кобзарі з ближнього та дальнього зарубіжжя.
 
Олег Олексюк,
завідувач сектора культури
Голопристанської районної 
державної адміністрації