Свято Івана Купала набирає обертів

З метою відродження народних традицій та обрядів, розвитку фестивального руху на Голопристанщині ось уже третій рік поспіль відбуваються заходи, присвячені народному святові Івана Купайла у селах Бехтери, Чулаківка та Стара Збур'ївка. І якщо в Бехтерах та Чулаківці цього року проводили свято в той же день, що і місто обласного значення Гола Пристань, то за ініціативи молодіжної громадської організації "Дніпрова Чайка" (керівник Павло Шевченко) у селі Стара Збур'ївка зазначене свято відбулося 20 липня 2013 року. 

 

Велика професійна сцена, професійний звук та освітлення були встановлені на набережній села і працювали для відвідувачів свята з 16 години вечора до 1 години ночі. 

 

На сцені своїми творчими виступами радували слухачів народний аматорський ансамбль народних інструментів "Ладоніта" Чулаківського СБК, народний аматорський ансамбль народної пісні "Макітерка" Пам′ятнянського СБК, аматорський ансамбль народної пісні "Перепілочка" Старозбур′ївського СБК, аматорський ансамбль народної пісні "Караводи" Олексіївського СК, фольк-рок гурт, ТОТ (м. Херсон), рок-гурт "Істина-драйв" (м. Херсон), рок-гурт "Лабораторія" (м. Гола Пристань), циркова студія "Джин-рок" та дитячий хореографічний ансамбль "Па" Олексіївського СК.

 

Також на свято прибули представники козацьких товариств: Стебліївський курінь (м. Херсон), Олешківський курінь (м. Цюрупинськ) та Кінбурський курінь (м. Гола Пристань). І хоча майстрів декоративно-ужиткового мистецтва як для такого свята було замало, проте був широко представлений гирьовий спорт гуртом гирьовиків Володимира Рагуліна.

 

Хоча дощ на початку свята трохи й підмочив наміри організаторів щодо роботи фестивальних майданчиків, проте купальське вогнище відігнало злих духів з набережної Старої Збур'ївки і свято з новою силою вночі заграло різнобарв’ям українських костюмів, народних ігор та козацьких забав.

 

Олег Олексюк, 

завідувач сектора культури

районної державної адміністрації