Щиро дякую за співпрацю

Культура – це та галузь, без якої не може існувати суспільство будь-якої форми правління, це та галузь, яка з радянських часів фінансується по залишковому принципу, тому у закладах культури працюють високодуховні, Богом обдаровані, самовіддані культармійці. Саме їм я в першу чергу хотів би подякувати за співпрацю на теренах Голопристанського району.
У минулому році мав радість спілкуватися з повноважним послом Канади в Україні, який перед тим, як зустрітися з головою Херсонської обласної державної адміністрації, вирішив завітати до обласних закладів культури, адже, як стверджує сам дипломат, рівень забезпеченності та розвитку закладів культури вказує на потенціал соціально-економічного розвитку регіону. Вірю, що на це зважатимуть державні мужі смаглявої Таврії. Щиросердно хочу подякувати керівникам виконавчої та законодавчої гілок влади Голопристанщини, які хоча б інколи суттєво підтримували проекти, що сприяли розвиткові галузі культури нашого благословенного краю.
Я мав радість на посаді начальника відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації понад п’ять років забезпечувати реалізацію державної політики в галузі культури на території славного Голопристанського району. За цей час, дякуючи підтримки апарату Голопристанської районної державної адміністрації та депутатських корпусів Голопристанської районної ради VI та VII скликань, вдалося уникнути одвічних попередніх порушень Бюджетного кодексу України через багаторічні і послідовні дії відділу по створенню у 2013 році комунальної установи «Централізована бухгалтерія по обслуговуванню закладів та установ культури» Голопристанської районної ради, через приведення протягом 2013-2016 років у відповідність до чинного законодавства роботи Голопристанської районної бібліотеки, яка протягом тривалого часу очолювала давно практично неіснуючу Централізовану бібліотечну систему, а також через зміну у 2012 році печаток шкіл естетичного виховання дітей району, змін, внесених у 2015 році, до Статуту Бехтерської дитячої музичної школи, зміну у 2016 році засновника Голопристанської районної дитячої школи мистецтв, що сприяло вивільненню коштів з районного бюджету і допомогло нам збільшити контингент учнів та кількість викладачів у сільських школах естетичного виховання дітей району. Також хочеться подякувати Корольовій Світлані Володимирівні і депутатам Чулаківської сільської ради, які наприкінці 2013 року підтримали ідею створення Чулаківської дитячої школи мистецтв як самостійної юридичної особи. В рівній мірі хочеться щиросердно подякувати Самойленко Таїсії Іванівні і депутатам Новозбур’ївської сільської ради, які у липні та вересні 2016 року підтримали ідею створення комунального закладу «Новозбур’ївська дитяча школа мистецтв» Новозбур’ївської сільської ради. Щиро дякую управлінню культури Херсонської обласної державної адміністрації, яке у 2013 році підтримало пропозицію надати високе звання «аматорський народний» ансамблю народних інструментів «Ладоніта» Чулаківського сільського Будинку культури. Низько вклоняюся з бажанням подякувати Бехтерському сільському голові Бураку Михайлові Івановичу, Новозбур’ївському сільському голові Самойленко Таїсії Іванівні, Чорноморському сільському голові Засіченко Людмилі Василівні, Великокардашинському сільському голові Чухраю Олексієві Івановичу, Добропільському сільському голові Зуденкову Сергієві Івановичу, Круглоозерському сільському голові Харитонову Сергієві Леонідовичу та Збур’ївському сільському голові Гордейчуку Вікторові Борисовичу за чинну підтримку закладів культури і суттєву допомогу культармійцям у проведенні культурно-масових заходів.
Високоякісні культурно-просвітницькі заходи на базі Голопристанського районного Будинку культури відбуваються, дякуючи високому професіоналізму та командній роботі культпрацівників районного клубного закладу. За це їм моя шана і любов сотень жителів Голопристанщини. З метою приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації вдалося зареєструвати в органах юстиції і надалі законно проводити на базі Голопристанського районного Будинку культури щорічний районний конкурс-фестиваль дитячої творчості «Чарівна кладочка», на базі Чулаківської дитячої школи мистецтв щорічний районний конкурс читців творів Т.Г. Шевченка, на базі Голопристанської районної дитячої школи мистецтв щорічний районний конкурс-фестиваль учнів шкіл естетичного виховання «Кобзареві струни» та на базі Круглоозерського сільського Будинку культури з вересня 2016 року Відкритий конкурс-фестиваль українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць.
14 жовтня поточного року у Олешках мав радість бути присутнім і спостерігати, як наші аматорські народні ансамблі «Макітерка» Пам’ятненського СБК та «Червона калина» Голопристанського РБК достойно представили район на обласному святі «Козацькому роду нема переводу», присвяченого 305 річниці Олешківської Січі, а вже 21 жовтня поточного року аматорські ансамблі «Журавка» Бехтерського СБК, «Збурівчанка» Новозбур’ївського СБК, «Сусідоньки» Нововолодимирського СБК та «Пані Збур» Новозбур’ївської дитячої школи мистецтв гідно представили район у Скадовську на обласному конкурсі «Пісенна веселка Херсонщини». Спільно з аматорським ансамблем народної пісні «Збурівчанка» Новозбур’ївського СБК (керівник Валентина Єфімова) 22 жовтня 2016 року мав радість побувати на Дні села Кучерське Борозенської сільської ради Великоолександрівського району, яке відзначало своє 120-річчя. І кожного разу радію за великий потенціал художньої самодіяльності Голопристанщини, який мені з Божою допомогою та щоденною копіткою працею культармійців району вдалося зберегти.
Низько вклоняюся перед професіоналізмом художніх керівників аматорських народних та зразкових колективів , які прославляють наш район своїми численними перемогами на обласних, всеукраїнських та міжнародних творчих конкурсах. Дякую за тісну співпрацю керівникам клубних закладів культури та бібліотечних установ району. Вірю, що талант майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Голопристанщини і надалі буде пропагуватися відділом культури РДА в пресі, книгах та в мережі Інтернет. І ті 4 теленариси про народних майстрів примножаться, як і примножаться 12 теленарисів про аматорські народні колективи Голопристанщини, які були відзняті за ініціативи відділу культури РДА в рамках телепроекту «Скарбниця Таврійського краю» ОДТРК «Скіфія».
Хочу подякувати за добрі поради письменникам Анатолієві Грабку та Володимирові Середі, Марії Яровій та Людмилі Завалко, композиторові Миколі Безвуляку та авторові-виконавцю Євгенові Чумаченку, звукорежисеру Володимирові Калашнікову та співачці від Бога Галині Маменко.
Хочу щиросердно висловити вдячність за підтримку культури всім працівникам редакції районної газети «Голопристанський вісник» і особисто головному редакторові щотижневика Олександрові Григоркіну. Також хочу подякувати працівникам усіх структурних підрозділів Голопристанської районної державної адміністрації, які співпрацювали з відділом культури РДА. Дякую усім педагогам 5 шкіл естетичного виховання дітей Голопристанщини за терпіння, мудрість і любов до праці, яка допомагає дітям пізнати серед буденного Прекрасне. Дякую всім творчим особистостям району за креативне мислення і за самовіддану працю на благо розвитку культури і духовності краю.
Я уходжу з посади начальника відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації 18 жовтня 2016 року з надією, що моїм послідовникам вистачить терпіння, мудрості та мужності зберегти усі заклади культури, більшість з яких ми спонукали набути статусу юридичної особи та привести документацію, регламентуючу їх діяльність, у відповідність до чинного законодавства України.
Зичу усім працівникам культури безцінного Божого дару Здоров’я, миру, сімейного затишку, порозуміння та любові. Дай Вам Бог радості!
Олег ОЛЕКСЮК