Розколихати духа

Так прадавні українці називали заходи, які проводили місцеві життєлюби заради того, щоб оточуючі мешканці перейнялися бадьорістю, натхненням, розвіяли геть тугу-нудьгу. І ті жителі та гості Голопристанщини, які з 5 лютого по 12 березня складного для нашої держави року побували на конкурсно-концертних програмах ХIV районного фестивалю-конкурсу учнів шкіл естетичного виховання "Кобзареві струни", це чудодійне тепло відчули у своїх душах. Понад 700 юних обдарувань з п'яти шкіл естетичного виховання дітей Голопристанського району Херсонської області радували батьків, викладачів та прихильників українського мистецтва своїми творчими здобутками, навичками та знаннями во славу Великого Кобзаря - Тараса Григоровича Шевченка.
Серед юних художників вирізнялися своєю оригінальністю та технікою виконання роботи вихованців Голопристанської районної дитячої школи мистецтв Єлизавети Штригель та Наталії Кашпуренко. Саме вони та учень Старозбур'ївської дитячої музичної школи Богдан Рибалко і отримали переможне перше місце в номінації "Образотворче мистецтво". А лауреатом Гран-прі в зазначеній номінації компетентне журі визнало юного майстра пензля, ученицю Чулаківської дитячої школи мистецтв Катерину Дудник..
Запамяталися слухачам і виступи юних скрипалів: лауреата Гран-прі конкурсу Артема Години (Голопристанська РДШМ) та лауреатів першої премії Анастасії Зюбанової (Старозбур'ївська ДМШ), Василини Навотної (Таврійська ДМШ) та голопристанців Вікторії Стадник, Руслана Скакуна, Олесі Шершель та Запорожченка Іллі. Серед ансамблів скрипалів найбільше вразили вихованці викладача Таврійської дитячої музичної школи Вікторії Анатоліївни Гольцової, саме вони і визнані лауреатами Гран-прі конкурсу.
Бехтерчанка Інга Гуцу, яка навчалася у Бухтерській дитячій музичній школі, а цього навчального року продовжує здобувати початкову мистецьку освіту по класу гітари вже у Чулаківській дитячій школі мистецтв, і надалі радує прихильників її таланту. І цього року вона здобула почесне перше місце. Серед учнів-солістів на народних струнних інструментах перші місця своєю вправною грою вибороли також Яна Шаправська (Таврійська ДМШ) та голопристанці Єлизавета Слюсар і Тамара Яхно. Вразив слухачів та членів журі своєю віртуозною грою на бандурі вихованець викладача Таврійської дитячої музичної школи Макаренко Оксани Вікторівни, юний бандурист Максим Карпенко, який своєю вправною грою довів, що і популярні рокові композиції з репертуару "Бітлз" можна виконувати на суто українському музичному інструменті. За іскрометний виступ і незаперечний вердикт компетентного журі – перемога і звання лауреата Гран-прі районного конкурсу. Також лауреатами Гран-прі визнано і голопристанців Уляну Франчук та Назара Малашкова.
Високий рівень підготовки юних баяністів та акордеоністів у Гопрах та Бехтерах ніколи не викликав сумніву, тож і цього року почесні перші місця розділили вихованці Бехтерської дитячої музичної школи Віктор Кондратенко та Максим Сеньків з учнями Голопристанської районної дитячої школи мистецтв Володимиром Мякотою, Іваном Молочком та Назаром Малашковим. Але системна і копітка праця вчителя-методиста, викладача вищої категорії, директора Таврійської дитячої музичної школи Олени Вікторівни Дворецької вже вкотре радують вагомими результатами, а саме: її учні Дмитро Гудзь своєю вправною грою на баяні виборов почесне І місце, а юний баяніст-віртуоз Костянтин Железняк, незаперечно виборов звання лауреата Гран-прі конкурсу. Ці ж два учні Олени Вікторівни своєю лагодженою грою на баянах у дуеті вибороли звання лауреатів першої премії серед ансамблів малих форм. Сід відзначити і гру юної акордеоністки з Чулаківки Аліни Водовоз, яка і в минулому році на обласному конкурсі баяністів-акордеоністів "Дніпрова хвиля" була визнана лауреатом і в цьому році на районному конкурсі "Кобзареві струни" виборола звання лауреата Гран-прі. А юний баяніст з Голопристанської районної дитячої школи мистецтв Максим Меньшиков просто зачарував своєю грою на готово-виборному баяні, за що і отримав звання лауреата Гран-прі конкурсу. І той же Максим Меньшиков дивував голопристанців своїми малюнками на виставці юних майстрів пензля та яскравими виступами в якості соліста дитячого хореографічного ансамблю "Фортуна" Голопристанськорї районної дитячої школи мистецтв ( керівник Тетяна Сідорович). Завжди радують своїми перемогами на всеукраїнських та обласних конкурсах ансамбль баяністів-акордеоністів Бехтерської дитячої музичної школи, яким керує прекрасний педагог, учитель з великої літери Тамара Володимирівна Сташенко. Тож і цього року юні баяністи з Бехтер посіли почесне І місце на престижному районному конкурсі. Також почесне перше місце у номінації "Ансамблі малих форм" виборов дует домбристів у складі Тамари Яхно та Єлизавети Хузіної (Голопристанська РДШМ), а дует піаністів з Голопристанської районної дитячої школи мистецтв у складі Катерини Чупик та Єви Юрченко визнано компетентним журі лауреатом Гран-прі.
Юна голопристанська зірочка Єва Юрченко, яка знана на Херсонщині більше як виконавиця популярних естрадних пісень, на районному ж фестивалі-конкурсі "Кобзареві струни" одноголосно визнана членами журі лауреатом Гран-прі в номінації "Фортепіано". Її виступ на Гала-концерті викликав хвилю бурхливих овацій.
Радує і те, що і учні Бехтерської дитячої музичної школи тримають також лідерські позиції у номінації "Фортепіано". Так учениця Бехтерської ДМШ Таісія Плакида своєю просто віртуозною грою на роялі виборола звання лауреата Гран-прі, а її землячка Ганна Шиманська посіла почесне перше місце у зазначеній номінації конкурсу.
Серед юних піаністів вибороли перші місця також і учні Голопристанської районної дитячої школи мистецтв (директор Віктор Зибін), такі як Богдан Буднік, Нонна Ішханян, Катерина Чупик та Олександр Новицький. Цікаву насичену програму підготували і юні піаністи з Чулаківської дитячої школи мистецтв (директор Діна Конопленко), насамперед Дарина Михайленко та сестри Валерія та Катерина Вініченко, які заслужено стали лауреатами І премії фестивалю-конкурсу "Кобзареві струни".
Серед виконавців естрадно-джазової музики продовжують утримувати лідерські позиції вихованці районної школи мистецтв. Отже перші місця дісталися в даній номінації Діані Романовій, Руслану Скакуну та Богданові Рибалко. А віртуозно виконана Амалією Нерсесян музична композиція заслуженого артиста України, відомого українського композитора Олександра Гоноболіна "Танго вогню" не залишила байдужим нікого з присутніх, що в конкурсний день, що в день Гала-концерту переможців престижного районного фестивалю-конкурсу.
У березневі дні, коли весь цивілізований світ вшановує геній великого українського поета, філософа Тараса Григоровича Шевченка, який своєю творчістю, своїм життям боронив від всіляких зайд українську мову та народну пісню – дві духовні фортеці багатостраждального українського народу, у ці дні краяни об'єднуються заради втілення у життя заповітів Великого Кобзаря, заради розвитку національної культури, яка має неймовірно потужний потенціал. І це вже вкотре доводять обдаровані діти Голопристанщини своїми виступами на концертах по Україні взагалі і 12 березня 2015 року на Гала-концерті переможців районного фестивалю-конкурсу учнів шкіл естетичного виховання "Кобзареві струни" зокрема.
Чотири нових танці продемонстрували на великій сцені Голопристанського районного Будинку культури лауреати Гран-прі конкурсу - учасники дитячого хореографічного ансамблю "Фортуна" Голопристанської районної дитячої школи мистецтв. Два українських вокальних шедевра підготував і подарував слухачам лауреат Гран-прі конкурсу – хор старших класів "Юність" Голопристанської районної дитячої школи мистецтв.
Гордість нашого Таврійського краю – аматорський народний ансамбль бандуристів "Тавричанка" Таврійської дитячої музичної школи – вже 10 років поспіль є окрасою Гала-концертів переможців конкурсу не лише на районному рівні у Голій Пристані, а і на обласному - у Херсоні чи на всеукраїнському – в Києві, Житомирі, Рівному чи Запоріжжі. Патріотичні національні твори у виконанні лауреата Гран-прі конкурсу – ансамблю бандуристів "Тавричанка" – згуртували усіх присутніх у єдину родину однодумців, які стоячи аплодували талантові юних бандуристів з маленького села Таврійське Голопристанського району Херсонської області, які своєю творчістю несуть у жорстокий світ сьогодення велике українське мистецтво, що об'єднує і надихає на нові звершення заради неньки України.
Порадували також вибагливого голопристанського глядача своїми творчими знахідками оркестр народних інструментів (керівник Віталіна Степанова) та хор молодших класів "Тоніка" (керівник Лариса ) Голопристанської районної дитячої школи мистецтв, дитячий хор "Первоцвіт" (керівник Діна Конопленко) Чулаківської дитячої школи мистецтв та вокальний ансамбль "Без нот" (керівник Алла Воробець) Старозбур'ївської дитячої музичної школи.
На завершення величного Гала-концерту переможців районного фестивалю-конкурсу "Кобзареві струни" голова Голопристанської районної державної адміністрації Богуненко Олександр Вікторович, голова Голопристанської районної ради Попов Геннадій Васильович та перший заступник Голопристанського міського голови Яценко Андрій Анатолійович висловили слова захоплення від почутого і побаченого, привітали переможців найпотужнішого на Херсонщині дитячого фестивалю, який вшановує Великого Кобзаря творчими змаганнями юних обдарувань. Очільники районної та міської влади вручили Почесні грамоти та солодощі творчій юні, яка своїми виступами надихає громадян соборної України на порозуміння на одвічно українських землях і переосмислення творів великого українського пророка Тараса Григоровича Шевченка.
Саме йому присвячували свої виступи юні музиканти та хореографи, юні театрали та співаки, саме йому присвятив свій новий твір наш земляк, заслужений працівник культури України, український композитор Микола Антонович Безвуляк. А твір так і називається "Слава Кобзарю", який вперше почули присутні з великої сцени Голопристанського районного Будинку культури у виконанні аматорського народного академічного хору (керівник Ірина Чупик) та аматорського народного ансамблю народних інструментів "Перебендя" (керівник Микола Безвуляк). Твір звучав як Гімн величному фестивалю. Вшановуючи Шевченка ми вшановуємо повсталу з колін Україну. Шануймо ся, бо ми того варті!
Олег Олексюк,
начальник відділу культури
Голопристанської РДА

Теги (мітки): 
c