Продовжувачі традицій

Традиція хорового співу на Голопристанщини активно набирала обертів ще у далекому 19 столітті. Так у книзі Віктора Микитовича Дідана «Бехтери» згадувався той факт, як з захопленням приїздили вельможі з багатьох куточків царської Росії у Бехтери на концерти хору місцевих кріпосних селян. У 30-і роки ХХ століття активно культивувалося пролеткультами синьоблузівські агітбригади та пролеткультівські хори у більшості населених пунктів, де радянська влада вступала в силу. Певне затишшя у поширенні хорового мистецтва спостерігалося на Голопристанщині у післявоєнні роки аж до кінця 50-х років. Але потім колгоспами і радгоспами почали будуватися клубні заклади культури та створюватися чи не в кожному колгоспі своєрідні хор-ланки, які з часом переросли у багаточисельні стаціонарні хори при сільських Будинках культури. На 70-ті та 80-ті роки припадає розквіт хорового мистецтва на Голопристанщині. Зріс попит на професійних хормейстерів. Найбільш вдалими проектами можна відзначити козацький хор «Заграва» Чулаківського сільського Будинку культури під керівництвом Івана Івановича Аверіна, Бехтерський народний хор під керівництвом Віктора Микитовича Дідана, аматорський народний хор «Степовий гомін» Долматівського сільського Будинку культури під керівництвом Вишняка Олександра Олексійовича, Нововолодимирський народний хор, хор санаторія «Гопри» та хор Голопристанського головпоштампу під керівництвом Івана Васильовича Боднарчука, який, до речі, у 1980 році також створив і вивів на високі орбіти аматорський народний академічний хор Голопристанського районного Будинку культури.
Звичайно, приємно констатувати, що попри будь-які економічні негаразди та політичні потрясіння аматорський народний академічний хор Голопристанського районного Будинку культури продовжує радувати шанувальників хорового мистецтва своїми високопрофесійними виступами і підкорювати все нові-і-нові говерли виконавської майстерності. Але про цей колектив пізніше.
Хочеться згадати про уславлені хорові колективи, які на жаль, не витримали іспиту довготривалої фінансової кризи і або взагалі зійшли з дистанції утвердження Прекрасного у суспільстві, або ж залишили по собі нащадків - менш чисельні ансамблі з великим потенціалом та творчим досвідом.
Аматорський народний хор «Степовий гомін» Долматівського сільського Будинку культури був створений ще у далекому 1980 році. Першим його керівником був Вишняк Олександр Олексійович. До складу хору «Степовий гомін» входило понад 50 людей різної вікової категорії та професії. Великої вдячності заслуговує постійний учасник хору з дня його заснування – нині голова КСП імені Горького, кавалер ордену імені Ярослава Мудрого, Заслужений діяч сільського господарства Нестеренко Віктор Олексійович, який крім всього іншого є також незмінним спонсором для колективу. Колектив костюмований. Репертуар складався як правило з авторських пісень, написаних саме для хору «Степовий гомін», а також оригінальних обробок українських та російських народних пісень. З 1991 року керівником хору був призначений Колонтай Петро Тимофійович. Талановита Людина. Прекрасний хормейстер та випускник Рівненського інституту культури. Саме він вивів колектив на нові горизонти. Хор «Степовий гомін» двічі був виборов звання Лауреата Всеукраїнського огляду художньої самодіяльності. Неодноразово колектив радував своїми виступами телеглядачів на телеконкурсі «Сонячні кларнети». Колектив став бажаним учасником всіх престижних культурно-масових заходів районного, обласного та всеукраїнського рівнів, серед яких згадується велелюдне святкування 500-річчя Українського козацтва в селі Тягинка Бериславського району Херсонської області. Завдяки наполегливій праці учасників та їх керівника, збагаченню пісенного репертуару хор «Степовий гомін» швидко зайняв заслужене місце серед кращих хорових колективів району та області. Вже у 1993 році Постановою обласного управління культури хоровому колективу «Степовий гомін» Долматівського сільського Будинку культури присвоєне почесне звання «Самодіяльний народний». З 1995 року керівником хору призначається директор Голопристанської районної дитячої школи мистецтв Боднарчук Іван Васильович, а концертмейстерами баяністи Віктор Зибін та Олександр Меньшиков. Слід віддати велику дань поваги талантові, високому професіоналізму, терпінню Івана Васильовича Боднарчука, який вчив аматорів сценічної манери, вчив відчувати душу пісні, премудростям задля розвитку виконавської майстерності.
Аматорський народний хор «Степовий гомін» Долматівського сільського Будинку культури довготривалий час являвся пропагандистом української пісенної творчості. Неодноразово перемагав на районних, обласних та всеукраїнських конкурсах хорового мистецтва. З 2005 року колективом керував молодий фахівець Чупик Ірина Валентинівна, а з 2010 року прекрасний хормейстер Гордіна Олесандра Вікторівна. З 2012 року, коли відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України аматорські народні колективи перевели на фінансування не з районного, а з місцевого бюджету сільської ради, колектив зменшився чисельно і переріс у ансамбль народної пісні «Вербиченька» Долматівського сільського Будинку культури під керівництвом молодого директора клубного закладу Сергія Андрійця.
Також у 2005 році переріс із величного уславленого козацького хору «Заграва» Чулаківського сільського Будинку культури у аматорський народний ансамбль козацької пісні «Січовики» Чулаківського СБК. Довготривалий час керував колективом баяніст-віртуоз Конобрицький Андрій Вікторович. Колектив складається з понад 20 учасників жіночої та чоловічої статі різної вікової категорії – це працівники сільського Будинку культури, сільської ради, домогосподарки та працівники фермерського господарства, але найголовніше – вони всі є шанувальниками хорового співу. Колектив неодноразово брав участь і був відзначений грамотами та дипломами на районних, обласних та всеукраїнських конкурсах-фестивалях, серед яких: Всеукраїнський фестиваль народної творчості «Купальські зорі», відкритий фестиваль української пісні «Душа Півдня», обласний фестиваль вокальних ансамблів «Пісенна веселка Херсонщини» та регіональний конкурс-фестиваль хорового виконавства «Чорнобаївський заспів» тощо. У репертуарі костюмованого ансамблю козацької пісні «Січовики» Чулаківського сільського Будинку культури авторські пісні, оригінальні обробки пісень донських та запоріжських козаків, пісні Олександра Розенбаума. Колективом певний час керували талановиті хормейстера Поліна Осінь, Шарабар Наталія та Кисилюк Світлана. Репертуар колективу регулярно поповнюється новими творами. Ансамбль не зупиняється на досягнутому і має багато творчих планів - підтримувати традиції села та відроджувати духовність задля розквіту української державності.
Також хочеться згадати іще про одних нащадків уславленого хорового колективу – Бехтерського народного хору, який радував слухачів смаглявої Таврії високопрофесійними виступами під керівництвом Дідана Віктора Микитовича. Це – аматорський народний фольклорний ансамбль «Журавка» та аматорський народний ансамбль народної пісні «Кумоньки». Про останніх ми поговоримо більш докладніше пізніше, а от про «Журавку» хочеться сказати наступне. У 1986 році сам Дідан Віктор Микитович загорівся бажанням займатися пропагандою саме місцевого фольклору і створює на основі вже існуючого хору фольклорну групу – ансамбль «Журавка». Але не все так вдалося, як хотілося. І тому з 1989 до середини 1990 року колективом намагалися керувати і інші хормейстера такі як О.М. Сніжко, Б.К. Стешенко та Л.М. Федорченко. З середини 1990 року керівником ансамблю знову стає Дідан Віктор Микитович. У репертуарі колективу превілеювали українські народні пісні календарно-обрядового циклу: веснянки, гаївки, колядки, щедрівки, купальські та весільні пісні. Ансамбль неодноразово брав участь у концертах, театралізованих видовищах, ярмарках та обрядах на місцевій, районній та обласній сценах, серед яких запам’яталися людям «Весілля свічки», «Обереги», «Святковий вертеп», обжинки, свято останнього снопа, свято рослин, «Весняний диво грай» та «Різдвяні свята». Аматорський народний ансамбль народної пісні «Журавка» Бехтерського сільського Будинку культури у 2000-х роках вже під керівництвом Сергія Петренка неодноразово перемагають на районному конкурсі людей поважного віку «І молодістю повниться душа», на Всеукраїнському фестивалі народної творчості «Купальські зорі», на обласному фестивалі-конкурсі «Пісенна веселка Херсонщини». Вони завжди були і є бажаними гостями на святах народної творчості у Пірогово та Запоріжжі, у Києві та Херсоні, у Голій Пристані та Скадовську, у Залізному Порту та Чорнобаївці. Колектив костюмований, має свій оригінальний стиль пісенного виконавства. Ансамбль не зупиняється на досягнутому. Має чимало творчих планів. Проводить по області сольні концерти. І хоча нині керівник і акомпаніатор ансамблю Сергій Петренко зник за межами країни, проте випускники і старшокласники-баяністи Бехтерської дитячої музичної школи імені Бориса Кондратовича Стешенка допомагають колективові. І це їм вдається на славу.
Вірю, що нащадки уславлених величних хорових колективів ще з часом відродять ті величні хори, якими пишалися краяни.
Олег ОЛЕКСЮК,
Начальник відділу культури
Голопристанської РДА