Про виконання заходів програми розвитку культури і духовності в Голопристанському районі на 2014-2020 роки

Культура – це та галузь, яка задовольняє естетичні, культурні, моральні та духовні потреби населення. 
 Програма культури і духовності в Голопристанському районі на 2014-2020 роки затверджена рішенням Голопристанської районної ради тридцять пятої сесії VI скликання від 26 грудня 2013 року № 426 спрямована на розвиток культурних традицій, збереження історичних цінностей, забезпечення доступності закладів культури для всіх верств населення, створення максимально сприятливих умов для творчого формування особистості, розкриття її здібностей, задоволення духовних і естетичних потреб, відродження народної творчості та популяризації національних звичаїв та обрядів, організацію повноцінного, змістовного дозвілля, культурного обслуговування населення.
Державна політика у галузі культури на районному рівні реалізується через мережу закладів культури. Мережа цих закладів складає: 35 клубних закладів, 35 бібліотечних установ, 5 початкових мистецьких навчальних закладів.
 Збережено рівень соціальних гарантій для працівників закладів культури Голопристанського району. На звітній період поточного року скорочення штату, закриття закладів культури, зміни профілю їх діяльності не відбувалося.
 Протягом звітного періоду 2014 року було проведено ремонт службового входу Голопристанського районного будинку культури за рахунок спонсорської допомоги народного депутата України Ф.Ф. Негоя у сумі 1200, 00 грн.
 На базі Голопристанського районного будинку культури плідно працюють 7 аматорських колективів зі званням "народний", а також студії звукозапису, аеробіки, гуртки сольного вокального співу "Струмочок", художнього читання "Дзвіночок", драматичного мистецтва, спортивного танцю, а також рок-гурт "Бед-дрім"
 Рішенням сесії Голопристанської районної ради у 2-му кварталі поточного року виділено кошти на проведення ремонту стелі Чорноморського сільського Будинку культури у сумі 60,0 тис грн.
 В бюджеті на 2014 рік Новософіївської сільської ради передбачені кошти на ремонт закладів культури у сумі 28,0 тис грн.
 За рахунок спеціального фонду проведено капітальний ремонт Бехтерського сільського будинку культури на суму 13, 3 тис грн. . Садівського сільського будинку культури на суму 3,0 тис грн.
 Нововолодимирівською сільською радою в 2014 році виготовлена проектно-кошторисна документація на проведення заміни вікон та дверей сільського клубу с. Зеленотропинське та заплановано виготовити проектно-кошторисні документації на ремонтні роботи Нововолодирівського сільського будинку культури та Сліпушинського сільського клубу. 
 Відділом культури районної державної адміністрації проводиться робота по забезпеченню проведення культурно-мистецьких та просвітницьких заходів щодо відзначення знаменних, пам’ятних дат історії та сучасності держави, краю, а саме: Шевченківські дні, День Перемоги, День Конституції України, День соборності України, мітинг до Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні, Дня Незалежності України, триває підготовка по проведенню заходів з нагоди Всеукраїнського Дня бібліотек.
 З метою організації культурного дозвілля населення, виявлення талановитої молоді, забезпечення розвитку творчого потенціалу та культурного простору Голопристанщини протягом звітного періоду організовано та проведено: районні фестивалі дитячої творчості "Чарівна кладочка" (380 учасників), "Таврійська хвиля" (390 учасників), районний конкурс учнів шкіл естетичного виховання Голоопристанщини"Кобзареві струни" (700 учасників), акція "Україна починається з тебе" (420 учасників), "Моя зіронька" (120 учасників), "Золота перлина" (80 учасників); Оргінізовано та проведено обласний конкурс-фестиваль баяністів-акордеоністів "Дніпрова хвиля" (100 учасників).
 Дитячий "зразковий" хореографічний ансамбль "Райдуга" Голопристанського районного Будинку культури прийняв участь в м. Скадовськ у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі дитячої творчості "Скадовськ збирає друзів" (45 учасників від району). 
 У червні 2014 року аматорський народний академічний хор Голопристанського районного Будинку культури (25 учасників) виборов звання лауреата Гран-прі XVII регіонального конкурсу хорового виконавства "Чорнобаївський заспів" (с. Чорнобаївка);
 Працівники культури, творчі колективи та солісти закладів культури Голопристанщини взяли участь у XII Всеукраїнському благодійному фестивалі народної творчості "Купальські зорі" (85 учасників) та охоче беруть участь у фестивалі "Український кавун – солодке диво" (70 учасників).
 Протягом 1-го півріччя працівниками культури району було проведено на високому рівні та прийнято участь у районних, регіональних, обласних, Всеукраїнських та міжнародних фестивалях та конкурсах (близько 100 заходів, де загалом задіяно 2025 учасників).
 Неабияку роль у у культурному житті відіграють бібліотечні установи, що сприяють розповсюдженню освітньої, наукової інформації, є централізованими культурними осередками. Бібліотечна система має свої традиції, але гнучко реагує на трансформаційні процеси в суспільному та економічному житті країни і змінюється відповідно до них.
 Згідно рішення XXVIII сесії районної ради VI скликання від 29 березня 2013 року №345 «Про визнання рішень сесій районної ради такими, що втратили чинність» в бібліотечній системі Голопристанського району пройшла реорганізація. Книжковий фонд Голопристанської районної бібліотеки передається із спільної власності територіальних громад району у власність та на баланс міської та сільських рад району.
 Кожного року бібліотеки району відвідують 17 -19 тисяч читачів. 
Функціонування бібліотек в умовах обмежених ресурсів бюджетного фінансування, спонукає її працівників до пошуку додаткових джерел ресурсної підтримки книгозбірень. Так, з 1999 року всі бібліотеки району щорічно проводять акцію “Подаруй бібліотеці книгу!” 
 З метою створення сприятливих умов для задоволення інформаційних потреб користувачів у бібліотеках створено куточки читача, які містять інформацію про нові надходження, діяльність бібліотеки, найближчі плани, оголошення про фестивалі, конкурси та місцеві заходи. Інформування населення про законодавчі акти держави та органів місцевого самоврядування здійснюється за допомогою інформаційних куточків «Влада. Бібліотека. Громада».
 Завдяки відкриттю Інтернет-центрів у Голопристанській районній бібліотеці (3 комп'ютера), Старозбур′ївській (5 комп’ютерів), Круглоозерській (1 комп'ютер) та Великокардашинській (2 комп’ютери) покращується позитивний імідж бібліотек серед громад району. В результаті використання Всесвітньої мережі збільшився потенціал бібліотек в наданні різноманітної інформації і, звичайно, значно підвищився рівень обслуговування, що задовольняє запити сучасного читача. Користувачам Інтернет-центрів надаються послуги із запису інформації на оптичний диск або флеш-накопичувач, друк матеріалів, набір тексту, пошук рефератів, наукових робіт, тематичних добірок тощо. В разі необхідності, відвідувачі мають нагоду скористатися допомогою бібліотекарів, крім того, у них з’являється можливість одержувати прості навички з роботи в Інтернет-ресурсах.
 На допомогу читачам, були відкриті клуби за інтересами. При Рибальчеській бібліотеці працює клуб «Марічка». Члени клубу є безпосередніми учасниками багатьох масових заходів, які проводить бібліотека. З натхненням підходить до роботи клубу «Надвечір’я» бібліотекар Долматівської сільської бібліотеки Салова Лідія Василівна. Селяни залюбки приходять у клуб аби провести час за приємним спілкуванням. На базі Круглоозерської сільської бібліотеки плідно працює клуб «Караоке збирає коло друзів». Про гарне дозвілля односельців дбає бібліотекар із села Чорноморське Тетяна Брага. При Чорноморській бібліотеці відкрито жіночий клуб «Лабіринт». Тісна співпраця з сільською радою сприяла тому, що дану проектну пропозицію про створення клубу було двічі подано на розгляд конкурсу «Трансформування закладів культури в осередки громадської активності та залучення творчих колективів до благодійництва» Міжнародного фонду «Відродження». 
 В Голопристанській районній бібліотеці працюють клуби: літературно-музична кав’ярня «Голопристанська Litterra» єднає творчих людей Голопристанського краю. Літературно-музична вітальня «Дніпрова хвиля»; Літературно-мистецька лабораторія "Чиста криниця" проводить щомісячні заняття з юними обдаруваннями, що сприяє розвиткові у юних літераторів навичок та вмінь у написанні поетичних та прозових творів. Центр спілкування для людей поважного віку «Оптимісти» «LibEng»- розмовний клуб, який закладає надійний фундамент для впевненого володіння англійською мовою. 
 Бібліотеки району співпрацюють зі школами та спираються у своїй роботі на інтереси молоді, надаючи читачеві свободу висловлення своїх власних суджень стосовно отриманих знань та вражень від прочитаного. З метою поглиблення знань про книгу, залучення молоді до більш активного читання, розвитку культури мислення, працівниками бібліотеки проводяться різноманітні заходи, такі як: бесіди, бібліотечні уроки, вікторини, літературні ігри, екскурсії, години спілкування, огляди книг та інше.
 На виконання пункту 5 "Охорона та збереження культурної спадщини" щороку сільськими радами району проводяться ремонтно-реставраційні роботи об'єктів історико-культурної спадщини, а також встановлення охоронних знаків на історичних пам'ятках археологі. 
 З метою завчасної та сталої підготовки закладів культури до роботи в осінньо-зимовий період на 2014-2015 роки з районного бюджету на електроенергію виділено кошти в суму 102 тис грн та на оплату теплопостачання у сумі 563 тис грн. Заборгованість за спожиту електроенергію за звітний період 2014 року відсутня.
 Районна державна адміністрація буде підтримувати й в подальшій своїй роботі установи культури, сприяти модернізації їх діяльності та вирішенні нагальних проблем.
 
 
Начальник відділу культури
районної державної адміністрації 
О.В. Олексюк