Про дитячий фестиваль бандуристів "Таврійські зустрічі"

З метою розвитку фестивального руху в Голопристанському районі, популяризації народних традицій та обрядів, музичного виховання населення в с. Таврійське Голопристанського району в 2003 році зародилася ідея єднання виконавців гри на бандурі на Херсонщині з ініціативи директора Таврійської дитячої музичної школи Скуратівського А.В.

З самого початку до неї долучилися учні музичної дитячої школи № 3 м. Херсона та її керівник Мазур І.Р, студенти Херсонського музичного училища з викладачем по класу бандури Мазур Н.П. Це були творчі звіти ансамблів бандуристів шкіл та училища, які отримали назву «Таврійські зустрічі». З часом виникла ідея об’єднати всіх виконавців гри на бандурі в Херсонській області. Цю ініціативу підтримала Голопристанська районна державна адміністрація та управління культури і туризму обласної державної адміністрації. І вже в 2006 році 25-27 серпня відбувся І-й обласний фестиваль бандуристів Херсонщини «Таврійські зустрічі» в с. Залізний Порт Голопристанського району на березі Чорного моря, де майстр-клас провела доцент кафедри народних інструментів Харківського державного університету ім.. І.П Котляревського Мандзюк Л.С

В 2007 році з 26-29 відбувся ІІ-й обласний фестиваль бандуристів «Таврійські зустрічі» на який були запрошені бандуристи з м. Києва, м. Малин Житомирської області – всього понад 100 учасників.

Хід фестивалю був яскраво висвітлений на телебаченні та засобах масової інформації.

Восени 2007 року учень Таврійської дитячої музичної школи Лясковець Віталій приймав участь та посів ІІІ-ІІ місце в Всеукраїнських фестивалях в м. Чернігові та м. Луцьку.

З 2008 року дитячий фестиваль бандуристів "Таврійські зустрічі" проходить за фінансової підтримки Міністерства культури і туризму України, а з 2010 року і Національної спілки кобзарів України.

Свою майстерність на фестивалі демонстрували видатні майстри бандурного мистецтва України:

  • Єсипок Володимир Миколайович – український співак-бандурист, народний артист України, професор, голова Національної Спілки кобзарів України;
  • Лариса Дедюх – Лауреат всеукраїнських та Міжнародних конкурсів виконавців на народних інструментах;
  • Георгій Матвіїв – бандурист-новатор, соліст Одеської Філармонії, композитор, аранжировщик, лауреат більше 20-ти міжнародних академічних і джазових конкурсів.

Щороку фестиваль згуртовує навколо себе молодих виконавців, дитячі колективи, усіх шанувальників бандурного мистецтва. Діти мають змогу не лише показати свої творчі здобутки, але і відпочити та оздоровитися на березі Чорного моря.

Відділ культури  Голопристанської районної державної адміністрації з радістю зустріне пропозиції щодо підтримки проекту з боку громадських організацій  та Благодійних фондів України.

 

Начальник відділу культури

районної державної адміністрації                                        Олег  Олексюк