Працюємо на збереження та розвиток людяності серед населення Голопристанщини

Усі ми хочемо жити в країні, в якій можна було б пишатися не тільки «славним минулим», а й сьогоденними здобутками і переконливими перспективами в майбутньому. У цьому контексті роль культури не можна переоцінити, оскільки саме вона формує нашу свідомість. Від культури залежать наші ідеали та амбіції, якість і стиль життя та мислення, якість наших стосунків. Культура — це, власне, базові цінності, смисли, етика та способи нашої поведінки. Все це зумовлює якість нашої професійної роботи і таким чином впливає на якість економіки. Адже не економіка створює людей, а люди створюють економіку. А хто створює людей? Культура! Врешті, культура існує там, де є людина. Саме людина є споживачем і носієм культури. А відтак і творцем людського в собі. Та й сама історія розвитку людства є не чим іншим, як історією становлення людського в людині. Дослідники слушно називають культуру другою природою. Тому культура і є стратегічним інструментом творення нашого майбутнього!
Державна політика у галузі культури на районному рівні відділом культури Голопристанської районної державної адміністрації реалізується через мережу закладів культури. Мережа цих закладів складає: 18 клубних закладів, 21 бібліотечну установу, 7 культурно-дозвеллєвих комплексів (центрів) та 5 початкових мистецьких навчальних закладів.
Відділом культури Голопристанської районної державної адміністрації проведена відповідна робота з сільвиконкомами заради приведення у відповідність до чинного законодавства регламентуючу діяльність сільських клубних закладів культури та сільських бібліотечних установ документацію. Справа в тому, що за весь час існування сільських клубних закладів культури та сільських бібліотечних установ засновниками закладів не були затверджені ні Положення (Статуту) зазначених закладів, ні інші регламентуючі діяльність сільських закладів культури документи. В часи реформ дуже важливо зберегти мережу закладів культури, а це можливо лише при наявності відповідної підтверджуючої документації. Тому Закриття закладів культури, зміни профілю їх діяльності не відбувалося. Також збережено рівень соціальних гарантій для працівників закладів культури Голопристанського району. На шляху до реєстрації закладів культури як юридичних осіб Чорноморська, Краснознамянська, Збурївська та Рибальчеська сільські ради Голопристанського району Херсонської області.
Протягом першого півріччя поточного року скорочення штату відбулося лише серед працівників Голопристанської районної бібліотеки відповідно рішення сесії Голопристанської районної ради VII скликання від 31 березня 2016 року № «Про затвердження структури комунального закладу «Голопристанська районна бібліотека» Голопристанської районної ради Херсонської області», скорочено на 8 посад на 6,25 ставок. На базі Голопристанської районної бібліотеки щомісяця проводиться засідання літературно-музичної кав’ярні «Голопристанська Litterra», на якому майстри красного письменства та творча юнь Голопристанщини обмінюються новими літературними знахідками, радістю виходу в світ нових авторських видань. Відділом культури Голопристанської районної державної адміністрації кращі твори відвідувачів літературно-музичної кав’ярні додаються до літературно-просвітницького альманаху «Голопристанська Litterra», другий випуск якого сподіваюся вийде друком у Херсонській філії видавничого Центру «Просвіта».
Відділом культури Голопристанської районної державної адміністрації спільно з сільвиконкомами Голопристанщини протягом першого півріччя 2016 року була проведена відповідна робота щодо виконання головної програми в галузі культури - Програми розвитку культури і духовності у Голопристанському районі на 2014-2020 роки, яка затверджена розпорядженням голови районної державної адміністрації від 04 листопада 2013 року № 435 "Про проект Програми розвитку культури і духовності у Голопристанському районі на 2014-2020 роки" та рішенням тридцять п’ятої сесії районної ради VІ скликання від 26 грудня 2013 року № 426 "Про Програму розвитку культури і духовності у Голопристанському районі на 2014-2020 роки". Нагадаю, що Програма спрямована на розвиток культурних традицій, збереження історичних цінностей, забезпечення доступності закладів культури для всіх верств населення, створення максимально сприятливих умов для творчого формування особистості, розкриття її здібностей, задоволення духовних і естетичних потреб населення, відродження народної творчості та популяризації національних звичаїв та обрядів, організацію повноцінного, змістовного дозвілля, культурного обслуговування населення.
Про перемоги культармійців району ви неодноразово читали на шпальтах районної газети «Голопристанський вісник» чи на офіційному сайті відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації, також пропонуємо ознайомитися з історією розвитку аматорських народних колективів Голопристанщини у книзі нарисів «Запрошуємо до духовної скарбниці Голопристанщини» або ж вам буде до вподоби переглянути 11 теленарисів про народні колективи Горлопристанщини та 4 теленариси про народні ремесла нашого краю, які Ви можете переглянути у Херсонській обласній науковій універсальній бібліотеці імені Олеся Гончара.
Відповідно до вимог до чинного законодавства України на території Голопристанського району в попередні роки відділом культури Голопристанської районної державної адміністрації проведено реєстрацію в органах юстиції щорічного районного конкурсу читців творів Т.Г. Шевченка, щорічного районного конкурсу-фестивалю дитячої творчості «Чарівна кладочка», щорічного районного конкурсу-фестивалю народної творчості «Таврійське намисто», щорічного районного конкурсу-фестивалю учнів шкіл естетичного виховання «Кобзареві струни» та щорічного відкритого конкурсу-фестивалю українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць. Зазначені районні конкурси-фестивалі у 2016 році організовано і проведено на належному рівні. Нині відділом культури ведеться підготовка по проведенню на території Круглоозерської сільської ради щорічного відкритого конкурсу-фестивалю українського слова «Відлуння душі» пам’яті Наталі Коломієць. Сподіваюся, що на зазначеному конкурсі-фестивалі 2-3 вересня поточного року розкриють красу української душі і колективи клубних закладів культури Голопристанщини, і колективи 5 шкіл естетичного виховання дітей Голопристанського району, і гості нашого благословенного краю з усіх куточків соборної України. Над тим, щоб це відбулося відділом культури Голопристанської районної державної адміністрації проводиться відповідна щоденна копітка робота.
Ми розуміємо необхідність модернізації бібліотечної справи на теренах нашого благословенного краю. Тому звичайно, що відділом культури Голопристанської РДА створюються групи бібліотечних працівників для навчання по написанню проектів на здобуття грантів від міжнародних благодійних фондів. Сподіваємося також на підтримку сільвиконкомів в питанні відкриття на базі бібліотечних установ територіальних громад району Центрів допомоги воїнам АТО.
Нині також перед нами стоїть завдання відповідно до вимог часу з врахуванням завдань програмно-цільового методу внести зміни до Програми розвитку культури і духовності у Голопристанському районі на 2014-2020 роки.
У лютому 2014 року в органах юстиції зареєстровано як юридичну особу Чулаківську дитячу школу мистецтв. Тож у березні 2016 року відділом культури Голопристанської районної державної адміністрації спільно з обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв Херсонської обласної ради було організовано і проведено на належному рівні державну атестацію зазначеного навчального закладу початкової спеціалізованої мистецької освіти.
Також як і в попередні роки відділом культури Голопристанської районної державної адміністрації на виконання наказу Міністерства культури України від 02 жовтня 2011 року № 75 "Про затвердження Положення про атестацію педагогічних працівників навчальних закладів та навчально-методичних установ сфери культури" та наказу Міністерства культури України від 07 серпня 2014 року №621 "Про зміни до Положення про атестацію педагогічних працівників навчальних закладів та навчально-методичних установ сфери культури" у квітні 2016 року було організовано і проведено атестацію педагогічних працівників шкіл естетичного виховання дітей Голопристанського району, прийнято відповідне рішення Атестаційної комісії II-го рівня педагогічних працівників навчальних закладів та навчально-методичних установ сфери культури згідно додатку 1 наказу начальника відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації від 07 вересня 2015 року № 75" Про утворення атестаційної комісії II-го рівня педагогічних працівників навчальних закладів та навчально-методичних установ сфери культури" про присвоєння чергових кваліфікаційно-педагогічних категорій педагогам ШЕВ району.
Також немаловажним напрямком роботи відділу вважаю пропаганду досягнень закладів культури Голопристанщини та розвиток гастрольної діяльності кращих колективів художньої самодіяльності Голопристанщини. Дякуємо керівництво Голопристанської районної державної адміністрації та Голопристанської районної ради за чинну допомогу у реалізації вищезазначених планів та програм.
Олег ОЛЕКСЮК,
Начальник відділу культури
Голопристанської РДА