Олесь Гончар: ковток води серед пустелі

Портрет-знайомство «Олесь Гончар: ковток води серед пустелі»
до 95-річчя Олеся Гончара
 
3 квітня виповнилося 95 років від дня народження одного з найпопулярніших українських письменників Олеся Гончара. 
В історію вітчизняної літератури він ввійшов як талановитий новеліст, повістяр, романіст, публіцист. 
Письменник тісно пов'язаний із нашим степовим Херсонським краєм. Він любив простих, відкритих степівчан; допомагав у вирішенні різних життєвих проблем і присвячував їм свої твори, захоплювався неозорими степовими просторами. О.Гончар кількаразовий депутат Верховної Ради УРСР саме по виборчих округах Херсонщини (Великоолександрівський, Бериславський виборчі округи). 
 
На матеріалі степового краю він створив не одне оповідання, новелу, статтю, а також романи і повісті "Таврія", "Перекоп", "Тронка", "Берег любові", "Бригантина", "Чари-комиші", "На косі"... Особливе місце посідає дилогія "Таврія" і "Перекоп" - твори історичні, де змальовані події дожовтневого періоду і громадянської війни.
 
Широка географія нашого краю постає із творів О.Гончара: Каховка, Нова Каховка, Чаплинка, Асканія-Нова, Хорли, Берислав, Херсон, Цюрупинськ (Олешки), Гола Пристань... 
Так герой роману «Берег любові» - «морський вовк», «вузлов'яз життя» Андрон Ягнич, «чесно відбувши свою всежиттєву вахту», змушений під тягарем років відходити в «забортність» (простіше - на пенсію). І він повертає не куди-інде, не в затишну курортну місцину, а - на берег любові, на свою степову батьківщину, де і дім, і вулиця, і рідні його серцю люди, такі як «кураївський Зевс», голова місцевого колгоспу Сава Чередниченко, прообразом якого послужив незабутній Микола Садовий (Герой Соціалістичної праці, голова колгоспу) із квітучої Чулаківки.
 
3 квітня центральна районна бібліотека зібрала учнів у своїх стінах для того, щоб згадати про життя і творчість українського письменника. Під час заходу учні Голопристанської ЗОШ №3 дізналися цікаві факти з життя Олеся Гончара, познайомилися з ним як із культурним та політичним діячем. Приємним виявилося те, що учні дуже багато знають про нього, читали його твори й зберегли їх у серці.
 
Наприкінці заходу молоді було запропоновано перегляд документального фільму «Портрет Олеся Гончара. Журба і радість», де з екрану на нас дивилися пронизливі очі талановитого письменника.