Народний академічний хор на ватерлінії успіху

               Хоровий спів – це спів, який обєднує у єдине ціле особистостей, які прагнуть донести до народу прекрасну поліфонію голосів, передати співпереживання  власних сердець. Найбільш значимі обєднуючі заходи на Голопристанщині вже давно не обходяться без аматорського народного академічного хору Голопристанського районного Будинку культури, основу якого складають викладачі Голопристанської районної дитячої школи мистецтв.

        Започаткував уславлений колектив ще у далекому 1988 році відомий педагог і організатор культурно-масових заходів, колишній директор Голопристанської районної дитячої музичної школи Боднарчук Іван Васильович. Понад сотню співаків налічував тоді знаний на Херсонщині хор. Різноманітний репертуар та висока виконавська майстерність призвели до популярності колективу у мистецьких колах України. Вдалі виступи на районних, обласних та республіканських оглядах сприяли запрошенню колективу у 1988 році на фестиваль "Співоче коло"  у місто Хмельницьк, де наш колектив виступав як представник від Херсонської області. Ще довго згадували на Україні неперевершений виступ хору. Тож за високу майстерність виконання складного пісенного репертуару хоровий колектив неодноразово нагороджувався порчесними грамотами, дипломами лауреата, памятними медалями та сувенірами. І того ж 1988 року за рішенням  обласного управління культури хор наших земляків одержав почесне звання "народний".

   І уже 1989 року аматорський народний академічний хор під керівництвом Івана Васильовича Боднарчука здобув море овацій від шанувальників співу у залі Одеської консерваторії на Всеукраїнському конкурсі хорових колективів імені Миколи Леонтовича.

   У 2004 році на Всеукраїнському конкурсі хорових колективів "Чорнобаївський заспів" наш уславлений хор здобуває перемогу і стає лауреатом 1-ї премії престижного конкурсу.

    Але у 2005 році повторити або ж покращити результат на Всеукраїнському конкурсі хорових колективів "Чорнобаївський заспів" не вдалося, тож прийшлося задовольнитися почесним 2-м місцем.

 

     У 2006 році пішов у засвіти зодчий уславленого хору, духовний наставник і художній керівник колективу Іван Васильович Боднарчук.

            Місію продовжувачів традицій Боднарчука перебирали на себе Івченко Маріанна Володимирівна (керувала хором з 2006 по 2009 роки), Туркач  Олена Сергіївна (керувала хором з вересня 2013 року по березень 2014 рік). За час високопрофесійного керівництва хором (з 2010 по 2012 роки) прекрасним хормейстером Соляник Юлією Миколаївною наш хоровий колектив був знову помічений і відзначений високими  нагородами як переможець обласного фестивалю аматорського мистецтва "Таврійське перевесло" та лауреат                   2-ї премії престижного Всеукраїнського конкурсу хорових колективів "Чорнобаївський заспів".

 У творчому доробку уславленого хору багато місця завжди займали саме твори місцевих композиторів Валентина Стеренка та Миколи Безвуляка, місцевих поетів Володимира Середи та Наталії Коломієць. У цих творах звучать мотиви любові до рідного краю, до людей праці, до рідної неньки України.

    На сьогоднішній день репертуар хору може задовольнити будь-які слухацькі смаки:  класика та обробка народних пісень, твори сучасних українських та зарубіжних композиторів.

     Талановита співачка, диригент, чуйний педагог, неперевершений організатор та новатор щодо розвитку хорового мистецтва Ірина Валентинівна Чупик керує зазначеним хором ще з 2009 року і по сьогодні. Але вже тричі  вона мала радість стати мамою і тому мала короткострокові перерви, повязані з декретними відпустками. Та все ж таки Ірина Валентинівна знову-і-знову поверталася до рідної серцю роботи, до улюбленого колективу з новими ідеями, з розумінням того, в чому родзинки уславленого академічного хору. Так і цього року. Повернувшись з декретної відпустки у квітні 2014 року вельмишановна Ірина Валентинівна запропонувала учасникам хору оновити репертуар хоч і складними, проте незашмуляними творами і з одвічних партитур, і з творів сучасних композиторів. Тим паче вона була впевнена, що ця задача нашим хоровикам буде під силу. І не помилилася! Акапельний високопрофесійний спів у чотири голоси української народної пісні в обробці С. Горюновича "Ой, за гаєм, гаєм", пісні М. Леонтовича на слова Т. Шевченка "Зоре моя вечірняя" та  сучасних хорових композицій О. Градського на слова В. Лугової "Вечер утра мудренее" та Є.Козака на слова Г.Коваля "Вівчарик" приніс довгоочіковану перемогу. Отже 7 червня 2014 року на ХVІІ регіональному конкурсі хорового виконавства "Чорнобаївський заспів" у с. Чорнобаївка Білозерського  району аматорський народний академічний хор Голопристанського районного будинку культури під керівництвом Ірини Валентинівни Чупик  вперше в історії нашого уславленого хору виборов серед найсильніших хорових колективів Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей  почесне звання лауреата Гран-прі. Вітаємо  наших земляків з величною перемогою. Так тримати!

                                                                                  Олег Олексюк,

                                                                                   начальник відділу  культури

                                                                                    Голопристанської РДА