«Молодій Просвіті» Херсонщини – 20

Своє двадцятиріччя Херсонський обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта» зустрів затвердженням стратегічного планування на 2017-2020 роки та календарним плануванням на 2017 рік, який за словами новообраного голови правління ХОО ВМГО «Молода Просвіта» Ірини Мудролюбової стане переломним у напрямку міжнародного співробітництва з молодими просвітянами країн Європи та Америки.
Нагадаю, що 12 грудня 1996 року за ініціативи 15 випускників дитячої організації Літературно-мистецька лабораторія «Чиста криниця» спільно з їх керівником Олегом Олексюком провели установчі збори по створенню обласного осередку «Молода Просвіта», також у грудневі дні 1996 року були створені районні осередки «Молодої Просвіти» в Цюрупинську на чолі зі Світланою Ляшковою, у Генічеську на чолі з Геннадієм Пархоменком та в Білозерці на чолі з Юлією Бережко. Вже у 1997 році молодо просвітяни Херсонщини почали проводити Шевченковські читання біля пам’ятника Тарасу Григоровичу Шевченку у місті Херсоні, низку молодіжних флешмобів та конференцій у Цюрупинську та Генічеську.
У 1998 році лідер молодо просвітян Херсонщини Олег Олексюк навіть балотувався до Верховної Ради України по 186 виборчому округу від блоку «Національний Фронт». У січні 1999 року «Молода Просвіта» Херсонщини взяла активну участь у підготовці та проведенні Першої на Херсонщині конференції, присвяченої 90-річчю від Дня народження Степана Бандери. У червні 1999 року, дякуючи чинній фінансовій допомозі управління у справах сім’ї, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації, «Молода Просвіта» Херсонщини організувала і провела перший відкритий конкурс молодих літераторів «Покоління – ХХІ». У 2017 році на Херсонщині вже буде проводитися 15 зазначений конкурс молодих літераторів, результатом якого буде вже традиційно вихід молодіжного альманаху «Молода муза». Шість випусків зазначеного молодіжного альманаху побачило світ завдяки підтримці управління молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації. Сподіваємося і на подальшу співпрацю із чиновниками даного управління, які не думають про майбутні вибори, а думають про майбутні покоління. Також у жовтні 1999 року «Молода Просвіта» Херсонщини організувала і провела великий мітинг і залученням журналістів центральних та обласних телеканалів по відозві народного депутата Олександра Єльяшкевича. На жаль на той час процедура по відозві народних обранців не була чітко прописана в українському законодавстві. Проте таким чином ми здобули союзників та прихильників.
У 2000 році очолює обласний осередок «Молода Просвіта» головний редактор приватного всеукраїнського журналу-іграшки «Ірина» Наталія Мудролюбова. Саме за її ініціативи у жовтні 2001 року був проведений перший обласний конкурс-фестиваль обдарованої молоді «Зоряний карнавал». Понад 700 учасників конкурсу-фестивалю мали змогу протягом трьох днів презентувати свої знання та навички у приміщеннях обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка та Херсонського музичного училища. Так у 2017 році вже планується провести 5-й ювілейний конкурс-фестиваль обдарованої молоді «Зоряний карнавал» не як обласний, а як відкритий. Сподіваюся, що нове правління обласного осередку ВМГО «Молода Просвіта» поставлене завдання на звітно-виборчій конференції виконає на «відмінно».
У 2004 році Херсонський обласний осередок ВМГО «Молода Просвіта» очолила юна поетеса Любов Єрьомичева. Їй пощастило в тому, що нарешті на всеукраїнському рівні «Молода Просвіта» була зареєстрована як юридична особа, що сприяло зареєструвати як юридичну особу і Херсонський обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта» в органах юстиції області. Саме тоді був започаткований і тематичний альманах «Голос Батьківщини», де молоді літератори Херсонщини мають змогу друкувати свої твори на злободенні теми поруч з творами майстрів красного письменства. Пеший випуск зазначеного альманаху 2005 року був присвячений Помаранчевій революції. Другий випуск даного альманаху молодо просвітяни присвятили темі Голодомору, третій випуск – Великій Перемозі у Другій Світовій війні, Четвертий – 200-річчю від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка, а П’ятий – саме подіям Революції Гідності в Україні.
У 2005 році Херсонський обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта» спільно з Цюрупинською районною організацією Суспільна Служба України започаткували випуск обласної молодіжної газети «Молодь Херсонщини», вже близько 30 номерів даної газети побачили світ. До речі, весь актив «Молодої Просвіти» та її прихильників у тривожний 2004 рік входив у новостворену «Чорну Пору», а потім і в число засновників громадської мережі «Опора».
Цікавий факт і той, що актив «Молодої Просвіти» Херсонщини став основою для створення молодіжок обласних організацій політичних партій ВО «Батьківщина», Народної партії України, Соціалістичної партії України, політичної партії «Наша Україна» тощо.
З 2006 року по 2008 рік правління Херсонського обласного осередку ВМГО «Молода Просвіта» очолювала молода поетеса та талановитий дизайнер Надія Яценко, яка, до речі, ініціювала проведення обміну між молодіжними делегаціями з Львівською, Тернопільською та ІваноФранківською «Молодою Просвітою» Також у 2007 році був проведений конкурс на незнання державної мови державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування, переможці якого отримали «Букварик» від молодо просвітян Херсонщини. Розголос про даний конкурс був не лише у ЗМІ соборної України, а і в пресі української діаспори.
З 2008 року по 2016 рік обласний осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта» очолювала молода літераторка Наталія Кудрявченко, яка не лише підтримувала проведення традиційних молодопросвітянських культурно-просвітницьких заходів, а і запропонувала, і у 2010 році спільно з працівниками Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва імені Бориса Лавреньова втілила у життя проведення щомісячного засідання літературно-мистецької кав’ярні «Літтерра». І до сьогодні даний проект живе і має численну підтримку з боку прихильників українського слова. У 2011 році при чинній підтримці управління молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації та відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації «Молода Просвіта» Херсонщини втілила в життя проект «Літературні та поетичні вечори літературно-музичної кав’ярні «Голопристанська Litterra». Проект вже відзначив своє п’ятиріччя виходом у світ літературно-просвітницького альманаху «Голопристанська Litterra». Презентація даного альманаху відбулася на базі Херсонської обласної наукової універсальної бібліотеки імені Олеся Гончара.
Хочеться відзначити активну діяльність молодопросвітян Херсонщини таких, як Михайло Гончар (м. Каховка), Тетяна Студінська (смт. Горностаївка), Світлана Ляшкова та Ірина Стамплевська (м. Цюрупинськ), Геннадій Пархоменко (м. Генічеськ), Тетяна Федорова (м. Гола Пристань), Світлана Суганяк (смт Каланчак), Альона Мовчан (смт Нововоронцовка) та багато інших.
Новообране правління Херсонського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молода Просвіта» на чолі з молодим викладачем Херсонської дитячої музичної школи №1, кандидатом педагогічних наук Іриною Мудролюбовою з дня проведення Звітно-виборчої конференції ( 09 грудня 2016 року) розпочинає підготовку проведення спільних заходів з молодими ініціативними українцями, які проживають у містах країн Європи та Америки. Сподіваємося на чинну підтримку як з боку влади соборної України так і з боку інституцій української діаспори.
Олег ОЛЕКСЮК,
Голова Херсонського обласного об’єднання
Всеукраїнського товариства «Просвіта»
імені Тараса Шевченка