Мистецтво рідного села


"Мистецтво рідного села" має своє майбутнє
 
Сонячна, ласкава, шуми пшеницями, слався, Голопристанщина, людьми і піснями, - озивалося в серцях присутніх на звітному концерті Голопристанського району у світлій переповненій залі щойно відремонтованого Круглоозерського сільського будинку культури 19 квітня 2013 року.
Обласна оглядова комісія на чолі з заступником директора обласного центру народної творчості Оксаною Богданівною Степановою мала змогу зустрітися на подвір'ї Круглоозерського сільського будинку культури із Кларою і її дітьми, що стали початком славнозвісного поселення та поринути у казковий світ північного Причорномор’я разом з хореографічними колективами Голопристанщини та доброзичливими Водяником і Водяницею, переконатися у високому працелюбстві 37 майстрів декоративно-прикладного мистецтва, які представили свої роботи на радість відвідувачів у світлому затишному фойє сільського Будинку культури.
Звичайно хочеться висловити велику подяку за створену атмосферу талановитим самобутнім майстрам, дирекції СБК та, насамперед, голові Круглоозерської сільської ради Кравчику Сергієві Павловичу, який і цього року винайшов кошти для приведення закладу культури до належного стану. На ремонт сцени, фойє та гігієнічних кімнат Круглоозерського СБК при підготовці до зазначеного звіту, сільська рада витратила 285 тисяч гривен.
Концертна програма теж радувала своїм різноманіттям та багатством образів. Звичайно, бере за живе виступи маленьких патріотів Голопристанщини – учасників гуртка художнього слова "Малятко" Бехтерського СБК (керівник Таісія Лисак) та дитячих хореографічних ансамблів "Грація" Великокардашинського СБК (керівник Ольга Маковоз), "Веласкес" Старозбур’ївського СБК (керівник Ірина Рудковська) та "Перлини моря" Новофедорівського СБК (керівник Ірина Ткачова). Виступи уславлених народних аматорських ансамблів "Чулаківка", "Січовики" та "Ладоніта" Чулаківського СБК, а також народних аматорських ансамблів "Тавричанка" та "Шануймося" Таврійської дитячої музичної школи підтвердили високий виконавський рівень колективів та одвічний неспокій їх керівників, які прагнуть ще більшого вдосконалення у формі та манері подачі матеріалу, у розширеному репертуарі.
У нових костюмах та з новими незашмуляними піснями виступали солісти Бехтерського сільського будинку культури Каріна Пак, Ірина Бурак та Тетяна Єрастова, солістка Більшовицького сільського клубу Наталія Міхєєва та солістка Добропільського сільського Будинку культури Тетяна Колосова. 
А як було приємно слухати і плеяду читців Любов Войтик-Миронюк (Геройский СБК), Аліну Набоку та Давида Колодія (Новозбур’ївський СБК), Максима Войталова (Круглоозерський СБК) та лауреата 1-ї премії цьогорічного обласного конкурсу читців Світлану Киселюк (Чулаківського СБК).
Пісні патріотичного спрямування у виконанні директора Новофедорівського сільського будинку культури Ігоря Гулого, солістки Чулаківського СБК Вероніки Устімової, вокального тріо "Козаки" Бехтерського СБК (керівник Сергій Швець) та дитячого вокального ансамблю "Солов’ята" (керівник Марта Поліщук) викликали щиросердні сльози на очах у посивілих з роками ветеранів війни і праці.
З цікавими знахідками поєднання фольклору, народної пісні та осучаснених українських народних танців були представленні на суд глядачів вокально-хореографічні композиції ансамблю народної пісні "Караводи" (керівник Людмила Андрієвська) та хореографічних ансамблів "Па" та "Стріт" (керівник Микола Андрієвський).
 Виступи хореографічного дуету "Супер данс" Київського сільського клубу (керівник Наталія Назарчук), хореографічного дуету Бехтерського сільського будинку культури (керівник Вікторія Вишняк), хореографічного ансамблю "Юність" Чулаківського СБК (керівник Оксана Бігун) повернули нас у чарівний світ танцю, який полонив серця і юних, і дорослих мешканців Голопристанського району.
Рідному Голопристанськомй району, який святкує своє 90-річчя присвятили свої виступи хореографічний ансамбль "Морячки" Круглоозерського дитячого садка (керівник Алла Хільченко), солістка Чулаківського СБК Діана Качан, чоловічий вокальний ансамбль "Оберіг" Круглоозерського СБК (керівник Анатолій Бігун) та наші уславлені аматорські народні ансамблі народної пісні "Кумоньки" Бехтерського СБК (керівник Галина Прилип) та "Макітерка" з ансамблем-супутником "Веселушки" Пам’ятнянського СБК (керівник Олена Гарковенко).
Захоплюючим був виступ аматорського ансамблю народної пісні "Перепілочка" Старозбур’ївського СБК (керівник Ірина Рудковська), у їх виконання прозвучала українська народна пісня " Понад гаєм зелененьким" з фахово виспіваним трьохголоссям. Як жаль, що цього не почув методист обласного центру народної творчості, заслужений працівник культури України Валерій Володимирович Другальов, він би обов’язково запропонував, щоб наш колектив представив Херсонщину на одному із престижних Міжнародних чи Всеукраїнських фольклорних конкурсів. Також сподівалися серед членів компетентної обласної оглядової комісії побачити і методиста з театрального жанру обласного центру народної творчості Валентину Федорівну Сапожнікову, яка б пораділа досягненням драматичних гуртків Голопристанського району, адже вони також показали чимало театральних мініатюр, які вирізняються обдаруванням артистів-аматорів та високохудожньою декорацією п’єс .
Своєрідним відкриттям 2013 року став новостворений дитячий хор Таврійської дитячої музичної школи (керівник Оксана Макаренко), які виконали на завершення концертної програми Голопристанщини пісню Алли Комлікової "Школа мрії" та уславленого поета і композитора, заслуженого працівника культури України, нашого земляка, який відійшов у вічність, засновника Таврійської дитячої музичної школи Анатолія Скуратівського "Голопристанська земля".
Слід відзначити, що із 490 учасників творчого звіту Голопристанського району, 310 дітей, які у рік дитячої творчості, оголошеного Президентом України В.Ф.Януковичем, додають наснаги досвідченим культпрацівникам, що культура благословенного краю має своє майбутнє!
 
Завідувач сектора культури
районної державної адміністрації 
О.В. Олексюк