Мережа закладів позашкільної освіти Голопристанщини розширюється

На виконання нових соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича та з метою підтримки ініціативи жителів села Чулаківка щодо розширення мережі закладів позашкільної освіти у Голопристанському районі 19 листопада 2013 року у с. Чулаківка Голопристанського району відбулася зустріч заступника голови Голопристанської районної державної адміністрації А.Л. Шибаєва та начальника відділу культури районної державної адміністрації О.В. Олексюка з батьками та викладачами Чулаківської філії Голопристанської районної дитячої школи мистецтв.
У актовій залі вищезазначеної філії відбулась конструктивна бесіда між представниками влади району та ініціативної групи села Чулаківка. У своєму виступі заступник голови Голопристанської районної державної адміністрації А.Л. Шибаєв наголосив про своєчасність ініціативи чулаківчан щодо розширення мережі позашкільних закладів, що свідчить про всенародну підтримку ініціатив Президента України. 
 
Заступник голови Голопристанської районної державної адміністрації А.Л. Шибаєв, звертаючись до присутніх, сказав:
 
«Нові соціальні ініціативи здійснюватимуться за основними напрямками: підвищення якості життя для сімей з дітьми; кожній дитині – всебічний розвиток; сімейний затишок – кожній дитині тощо
 
Важливим завданням сьогодення – є створення належних матеріальних умов для тих, хто зараз ростить дитину.
 
Підвищення якості життя для сімей з дітьми передбачає:
 
- збільшення державної допомоги малозабезпеченим сім’ям;
 
- збільшення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом;
 
- збільшення у 2013 році соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність.
 
- розширення мережі позашкільних закладів.
 
Президентом України В.Януковичем надано доручення Уряду невідкладно усунути несправедливість щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку та піклування, які водночас є інвалідами та збільшити щомісячний розмір соціальної допомоги для таких дітей.
 
Новими соціальними ініціативами окремо виділено блок питань, що стосуються всебічного розвитку кожної дитини.
 
Цей процес має починатися з дошкільного віку. Головний його елемент – дитячі садки. Кожній дитині має бути забезпечено доступ до дошкільної освіти. Протягом 2013-2014 років передбачається розширити мережу дошкільних навчальних закладів, що дасть можливість забезпечити місцями 85% дошкільнят та відповідатиме європейським стандартам. Розвиток дошкільної освіти сприятиме соціалізації дітей, їх повноцінній підготовці до навчання у школі, а також надасть батькам можливість реалізувати своє право на працю.
 
У сучасних умовах особливого значення набуває підтримка обдарованих дітей. Президентом України В.Ф.Януковичем 2013 рік проголошено Роком дитячої творчості.
 
На виконання нових соціальних ініціатив Президента України, Указу Президента України "Про проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості" розпорядження голови Херсонської обласної державної адміністрації від 08.07.2013 року № 387 "Про організацію проведення фестивалю дитячої творчості "Таврійська хвиля" 02 серпня 2013 року на базі Цюрупинського районного Центру культури та дозвілля відбувся 2-й зональний тур обласного фестивалю дитячої творчості "Таврійська хвиля" за участю Білозерського, Генічеського, Голопристанського, Каланчацького, Каховського, Новотроїцького, Скадовського, Чаплинського та Цюрупинського районів.
 
Голопристанський район представили солісти та ансамблі зі Старозбур'ївської, Геройської, Добропільської, Бехтерської, Малокопанівської та Олексіївської сільської ради, а також солісти та дитячий хореографічний ансамбль "Райдуга" Голопристанського районного Будинку культури. Загальна кількість учасників-дітей становить 64 особи.
 
Зразковий хореографічний ансамбль "Райдуга" Голопристанського районного Будинку культури ( керівник Лариса Сафонова) та вокальний ансамбль "Зорепад" ( керівник Оксана Марченко) компетентним журі були визнані кращими і тому продовжили боротьбу вже у місті Скадовську у фіналі.
 
Було ініційовано функціонування обласних і всеукраїнських літніх шкіл для обдарованих дітей із залученням до їх роботи провідних фахівців та вчених.
 
Також Президентом започатковано програму «Інтелектуальне майбутнє України» для найталановитіших дітей з метою створення додаткових умов і можливостей для реалізації своїх талантів. Ініціативою передбачається створення умов для талановитих і обдарованих дітей для проведення наукових досліджень на базі спеціального Центру Малої академії наук.
 
 Кожній дитині мають бути створені можливості для розвитку творчих здібностей. Нові ініціативи передбачають підвищення рівня охоплення позашкільною освітою до 70% дітей. На сьогодні позашкільною освітою охоплено лише 40% дітей відповідного віку – це 1,5 млн дітей в Україні, а врайоні - 44%
 
 Суттєвим елементом гармонійного виховання дитини є фізична культура і спорт. Незадовільне здоров’я школярів – надзвичайно актуальна проблема, яка стосується близько двох третин підлітків. Профілактика захворювань, у тому числі через заняття спортом відіграє важливу роль.
 
 Голопристанська районна державна адміністрація опікується питаннями впровадження в життя нових соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича на місцевому рівні, що несе за собою перш за все збереження мережі закладів культури району та їх розширення.
 
 Мережа закладів культури Голопристанського району складає: районний Будинок культури, 18 сільських будинків культури, 20 сільських клубів, центральна районна бібліотека, районна дитяча бібліотека, 35 сільських бібліотек, 1 Голопристанська районна дитяча школа мистецтв, 3 сільські дитячі музичні школи. (Бехтерська, Таврійська, Старозбур'ївська).
 
 З метою збереження мережі закладів культури Голопристанського району проводяться капітальні та поточні ремонти з районного та місцевого бюджетів, а також за рахунок спонсорських коштів.
 
 Протягом першого півріччя 2013 року проведено ремонти: Круглоозерського СБК (285 тис. грн), Жовтневського СК (35 тис грн), Добропільського СБК (28 тис.грн), Великокардашинського СБК (26,6 тис грн), Малокардашинської сільської бібліотеки (94 тис грн). У серпні 2013 року в Олексіївському СК проведено ремонт фасаду будівлі на суму 38 тис грн. За рахунок коштів з районного бюджету проведено ремонт даху Чулаківської філії Голопристанської районної дитячої школи мистецтв ( 40 тис грн.). «Збереження та забезпечення повноцінного функціонування існуючої мережі закладів культури (клубів, бібліотек, музеїв, шкіл естетичного виховання дітей) – є одним з першочергових завдань нашої влади» - зазначив у нещодавньому своєму виступі Президент України В.Ф. Янукович.
 
 Нові соціальні ініціативи, що ми розглядаємо сьогодні, – це своєчасний і чіткий сигнал про те, що реформи і стабільність дають свій конкретний, практичний результат».
 
 З боку присутніх в залі відчувалась підтримка сказаного і наступні виступаючі (начальник відділу культури Голопристанської районної державної адмінстрації Олексюк О.В., та викладачі Чулаківської філії Голопристанської районної дитячої школи мистецтв – Лісніченко О.О., Киселюк С.О., Болдирєв В.Є., та Конопленко Д.С.) доповнювали конструктивними пропозиціями, щодо вирішення питання, яке постало на сьогоднішній день перед територіальною громадою.
 
 Голова жіночої ради села Чулаківка Устімова Тетяна Вікторівна по завершенню зустрічі висловила думку про позитивний результат обговорення і запевнила присутніх, що Чулаківська жіноча рада докладе всіх зусиль, щоб донести кожному депутатові Чулаківської сільської ради про необхідність підтримки ініціативи жителів села щодо створення Чулаківської дитячої школи мистецтв.
 
Начальник відділу культури
Голопристанської районної
державної адміністрації
Олег Олексюк