Культармійці Голопристанщини на шляху до Храму Прекрасного

Під час виборів до місцевих рад культармійці Голопристанщини не мали можливості у повній мірі розповісти мешканцям благословенного краю про цікавинки, які хоч і мали локальний характер, але в цілому вони несуть у собі потенціал наступних інновацій в роботі закладів культури району.
Так 22 вересня у читальній залі районної книгозбірні відбувся святковий показ легендарного фільму всесвітньо відомого режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», якому саме у вересні 2015 року виповнилося 50 років з Дня прем’єри. Ретрокіносалон при Голопристанській районній бібліотеці набирає популярності серед голян і вірю, що юні патріоти, які мали радість переглянути культовий фільм іще раз пересвідчились у силі збережених родинних коренів.
Саме знання з народознавства та краєзнавства продемонстрували кращі з кращих учасників інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини», районний відбірковий тур якого відбувся 23 вересня у районній дитячій книгозбірні. Серед учнів 4-5 класів загальноосвітніх шкіл Голопристанського району компетентне журі районного туру визнало кращою ученицю Новозбурївської ЗОШ №1 Іванішену Анастасію, серед учнів 6-7 класів перемогу здобула юна краєзнавця з 7 класу Пам’ятненської ЗОШ Перепілкіна Іннеса, а найвищу сходинку конкурсу у старшій групі (8-9 класи) районного туру інтелектуального турніру «Ігри патріотів Херсонщини» зайняв, дякуючи своїм феноменальним знанням, дев’ятикласник Краснознам’янської загальноосвітньої школи Богдан Дунафт. Вірю, що і у фіналі інтелектуального турніру юні патріоти Голопристанщини не будуть пасти задніх.
Адже ніколи не пасли задніх працівники клубних закладів Голопристанського району. В арсеналі культармійців Голопристанщини не одна дещиця перемог на всеукраїнських та міжнародних мистецьких конкурсах. І надалі веревичку перемог продовжують і вихованці знаних митців. Так наприкінці жовтня у місті Луцьк серед 175 бандуристів України, Польщі та Росії диплом лауреата І-ї премії Четвертого Міжнародного конкурсу бандуристів «Волинський кобзарик» здобу вихованець південної школи бандурного мистецтва, викладача Таврійської дитячої музичної школи Оксани Вікторівни Макаренко, юний віртуоз Максим Карпенко, який до речі порадував усіх шанувальників українського музичного інструменту своїм виступом 09 листопада на великій сцені обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша в День працівників культури та майстрів аматорського мистецтва. У спілкуванні між працівниками культури на професійному святі виникали цікаві ідеї щодо подальшого розвитку галузі.
Мали радість поспілкуватися і учасники засідань літературно-музичної кав’ярні «Голопристанська Litterra”, які відбулися 19 та 30 жовтня у затишній читальній залі Голопристанської районної бібліотеки. Саме на цих засіданнях працівниками районної книгозбірні були проведені тематичні книжкові виставки та культурно-просвітницькі виступи з нагоди 80-річчя від дня народження відомого українського поета Бориса Олійника, з нагоди першого святкування Дня захисника України, з нагоди Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників тощо. На засіданнях були презентовані книги Олега Олексюка «Я для мами намалюю» та книгу прози Марії Ярової «Приречені», також було презентовано 5 випуск тематичного альманаху «Голос Батьківщини», який, до речі, побачив світ, дякуючи чинній допомозі управління молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації.
За ці дні працівники культури Голопристанщини не лише створювали святковий настрій населенню краю, а і вчилися новому, щоб не зупинятися на досягнутому. А отже, 9 жовтня дещиця культармійців району здобували знання на обласному семінарі режисерів Херсонщини, а керівники фольклорних колективів клубних закладів району 7 жовтня підвищували кваліфікацію на обласному семінарі фольклористів. Та й мені довелося також підвищувати кваліфікацію і на курсах підвищення кваліфікації при обласній державній адміністрації, і на тренінгу «Інтеграційний потенціал місцевих співтовариств: підтримка та розвиток партнерських культурних ініціатив» у місті Черкаси в рамках проекту Асоціації народних університетів Німеччини «DVV internation» при підтримці Міністерства іноземних справ Німеччини. Вірю, що здобуті знання культармійцями Голопристанщини допоможуть торувати шлях до Храму Прекрасного, попри будь-яке зло і сірість. Тож тримаймося разом і допомагаймо кожному, хто прагне гармонії і розвитку культури у суспільстві. Шануймо свою родину, свою Батьківщину і захисників соборної України, як до речі, вшановували на обласному святі козацької пісні «Козацькому роду нема переводу» у місті Цюрупинську поважні учасники аматорського народного фольклорного ансамблю «Чулаківна» Чулаківського СБК та аматорського народного хору ветеранів «Червона калина» Голопристанського РБК. Їхні виступи на святі були визнанні фахівцями як одними з найкращих. Шануймо ся, бо ми того варті!

Олег Олексюк,
начальник відділу культури
Голопристанської РДА