"Кожній дитині – можливості для розвитку творчих здібностей"

Відділ культури Голопристанської районної державної адміністрації в рамках виконання нових соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича за напрямком "Кожній дитині – можливості для розвитку творчих здібностей" сприяє участі дитячих творчих колективів та окремих виконавців в обласних, всеукраїнських і міжнародних конкурсах та фестивалях. Так, 05 червня 2013 року організовано і проведено районний фестиваль дитячої творчості "Чарівна кладочка", з 24 по 26 серпня 2013 року на базі дитячого оздоровчого центру "Примор′є" села Залізний Порт організовано та проведено VIII-й дитячий фестиваль бандуристів "Таврійські зустрічі", 02 серпня 2013 року солістами закладів культури та дитячим хореографічним ансамблем "Райдуга" Голопристанського районного Будинку культури прийнято участь у 2-му відбірковому та 3-му фінальному турах фестивалю дитячої творчості "Таврійська хвиля" м. Цюрупинськ та м. Скадовськ. Понад 30 учнів шкіл естетичного віиховання дітей Голопристанського району з 28 листопада по 01 грудня 2013 року взяли участь у регіональному конкурсі учнів шкіл естетичного виховання "Зимові візерунки" у м. Генічеськ, в якому 5 учнів та народний дитячий ансамбль бандуристів "Тавричанка" (керівник О. В. Макаренко) вибороли звання лауреата. Створені умови для плідних занять в Голопристанській районній дитячій школі мистецтв та 3 сільських дитячих музичних школах.
 
У клубних закладах Голопристанського району проводяться заняття з обдарованими дітьми у 130 колективах художньої творчості. Протягом жовтня-грудня 2013 року на базі сільських Будинків культури проведено районний фестиваль-огляд художньої самодіяльності "Таврійське намисто" за темами: до 200-річчя від Дня народження Т.Г. Шевченка, до 70-річчя від Дня утворення Херсонської області, до 70-річчя від Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників. У закладах культури Голопристанщини розпочато репетиції по проведенню новорічних та різдвяних свят.
 
За ініціативи відділу культури Голопристанської районної державної адміністрації при підтримці депутатського корпусу Голопристанської районної ради з вільних залишків районного бюджету рішенням 28 сесії районної ради шостого скликання 29.03.2013 року виділено кошти у сумі 40,0 тис грн на проведення ремонту даху Чулаківської філії Голопристанської районної дитячої школи мистецтв.
 
На виконання соціальних ініціатив Президента України В.Ф. Януковича щодо збільшення базових позашкільних закладів за ініціативи жителів с. Чулаківка 11 грудня 2013 року на сесії Чулаківської сільської ради було прийняте рішення щодо утворення на базі філії Голопристанської районної дитячої школи мистецтв самостійної юридичної особи - Чулаківської дитячої школи мистецтв, урочисте відкриття якої заплановано на перше вересня 2014 року.
 
З метою створення сприятливих умов для задоволення інформаційних потреб користувачів у бібліотеках створено куточки читача, які містять інформацію про нові надходження, діяльність бібліотеки, найближчі плани, оголошення про фестивалі, конкурси та місцеві заходи.
 
Завдяки відкриттю Інтернет-центрів у Голопристанській районній бібліотеці ( 3 компютери), Старозбур′ївській (5 комп’ютерів) та Великокардашинській (2 комп’ютери), Круглоозерській (2 комп’ютери) та Чорноморській бібліотеках покращується позитивний імідж книгозбірень серед територіальних громад району. В результаті використання Всесвітньої мережі збільшився потенціал бібліотек в наданні різноманітної інформації і, звичайно, значно підвищився рівень обслуговування, що задовольняє запити сучасного читача. Користувачам Інтернет-центрів надаються послуги із запису інформації на оптичний диск або флеш-накопичувач, друк матеріалів, набір тексту, пошук рефератів, наукових робіт, тематичних добірок тощо. В разі необхідності, відвідувачі мають нагоду скористатися допомогою бібліотекарів, крім того, у них з’являється можливість одержувати прості навички з роботи в Інтернет-ресурсах.
 
На допомогу читачам, були відкриті клуби за інтересами. Вже сьомий рік поспіль при Рибальчеській бібліотеці працює клуб «Марічка». Члени клубу є безпосередніми учасниками багатьох масових заходів, які проводить бібліотека. З натхненням підходить до роботи клубу «Надвечір’я» бібліотекар Долматівської бібліотеки. На базі Круглоозерської бібліотеки плідно працює клуб «Караоке збирає коло друзів». При Чорноморській бібліотеці відкрито жіночий клуб «Лабіринт».
 
Для жінок, молоді та дітей, на базі Голопристанської районної бібліотеки створено та відкрито: жіночий клуб «Успішна жінка», клуб розвитку особистості та розвитку молоді «Райдуга життя», студія творчого розвитку дитини «Долоньки», бібліотеатр "Пластилін" та літературно-музична кав’ярня «Litterra». Кожен клуб працює за спеціально розробленою програмою, яка скерована на розвиток людини, як невід’ємної ланки громади, яка через спілкування самостверджується, стає впевненою у своїх силах, має власну думку. Жінки та молодь за допомогою спілкування отримують належну підтримку з боку бібліотекарів та інших членів клубу, розширюють коло друзів та знайомих. Компенсувати нестачу уваги дітям можуть тільки самі батьки, тому невипадково всі заняття у клубі «Долоньки» проводяться в присутності та за участі мам і тат, батьки і діти спілкуються через творчість та ігри. Адже відомо, що сумісна робота зближає. Літературно-музична кав’ярня «Litterra » об’єднує творчих особистостей міста та району, де у невимушеній дружній атмосфері за кавою з тістечками проходять засідання.
 
Протягом звітного періоду вийшли друком молодіжні альманахи «Молода муза» випуск 5 та 6 за фінансової підтримки управління у справах сім'ї, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації, як результат роботи молодих літераторів літературно-мистецької лабораторії "Чиста криниця", яка працює при Голопристанській районній бібліотеці з 2010 року. Також підготовлено до друку альманах «Litterra» том 1, присвячений 90-річчю Голопристанського району.
 
Відділ культури районної державної адмінстрації тісно співпрацює зі загальноосвітніми школами району, структурними підрозділами районної державної адміністрації та громадськими організаціями у проведенні культурно-масової та просвітницької роботи.
 
Начальник відділу культури
районної державної адміністрації
О.В. Олексюк