Два оркестри одного маестро

Жоден із величних урочистих заходів на Голопристанщині не обходиться без духового оркестру. Святкова фестивальна хода чи парад учнівських та трудових колективів на День міста, на День Перемоги чи День солідарності, чи святкові концертні програми на альтанці на набережній міста обласного значення Гола Пристань, чи День села Таврійське, чи урочисті зустрічі на порозі Голопристанського районного Будинку культури – все відбувається за участю духового оркестру під керівництвом талановитого диригента, оранжувальника, композитора Опентанного Олександра Миколайовича.
Митець по завершенню навчання у Миколаївському державному інституті культури створив і до нині очолює духовий оркестр Таврійського сільського клубу, а згодом очолив і уже знаний колектив духового оркестру Голопристанського районного Будинку культури. Саме для вищезазначених колективів Олександр Миколайович пише цікаві обробки народних пісень, творів вітчизняних і зарубіжних класиків, радує шанувальників гри на духових мідних інструментах і власними авторськими творами.
У маленькому селі Таврійське Голопристанського району завдяки ініціативі талановитого диригента, прекрасногог організатора Опентанного Олександра Миколайовича вже третій десяток літ діє духовий оркестр, основу якого складають учні місцевої Таврійської Загальноосвітньої школи. Оркестр заснований у 1985 році, набув визнання серед музик Таврії, дякуючи активній концертній діяльності колективу на обласному та районному рівнях, завдяки перемогам на всеукраїнських та обласних фестивалях-конкурсах, серед яких і престижний фестиваль "Трускавець представляє" (м. Трускавець Львівської області). Також оркестр є незмінним учасником регіональних свят національних культур "Таврійськак родина" (м. Генічеськ Херсонської області).
У 1995 році духовому оркестру Таврійського сільського клубу присвоєно високе звання "народний". Часті виступи оркестру на святах рідному селі Таврійському, по селах і містах Голопристанського, Цюрупинського, Скадовського районів, у містах Херсоні, Миколаєві, Києві призвели до неабиякої популярності колективу, який не цурається виступів ані в маленьких селах, ані у великих містах. 
А репертуар оркестру такий, що музики завжди бажані гості на культурно-масових заходах. Українські народні пісні, популдярні марші, популярні вальси і навіть твори сучасних композиторів (Зуєв "Моє рідне село", Карабинець "Пісня на добро", власні авторські твори) несуть у собі велику гордість і радість за учнівський колектив, через заняття в якому пройшли вже сотні випускників, але планку майстерності оркестр не опускає і наснажує дорослих в інших селах смаглявої Таврії запрошувати оркестр на свята і насолоджуватися природнім голосом міді і майстерністю дітей під керівництвом неперевершеного маестра Олександра Опентанного.
Ось чому саме він у тяжкий для українського суспільства 2009 рік очолив духовий оркестр Голопристанського районного Будинку культури.
Колектив знаний із власним стилем, з власними традиціями, із уже напрацьованим репертуаром. Тож для Олександра Миколайовича почалися будні взаємопорозуміння. Треба було нічого не руйнуючи, поважаючи традиції корективу, зробити дуже обережно власні корективи і до напрацьованого репертуару додати власні напрацювання та вміння, що сприятиме розвитку оркестру, і він з цим справився на "відмінно".
Духовий оркестр Голопристанського районного Будинку культури має своє обличчя, ідеї, тримає марку. А йому ж у вересні 2013 року вже виповниться п'ятдесят.
Так, у далекому 1963 році на базі ще старої будівлі Голопристанського районного Будинку культури Верещак Василь Васильович створив духовий оркестр. Період становлення колективу і визнання тривав довгого. Оркестр заграв на концертних майданчиках, на парадах, що для того часу було обов'язковим. 
У 1989 році – керівником духового оркестру Голопристанського районного Будинку культури, вже в новій будівлі закладу, було призначено Шаповаленка Віталія Васильовича – талановитого музиканта, прекрасного педагога, автора обробок джазових музичних композицій та українських народних пісень, нині заслужений працівник культури України, викладач Херсонського музичного училища. Оновлений репертуар, покращена злагодженість гри оркестрантів, активна участь у районних та обласних марш-парадах призвело у 1991 році до рішення обласного управління культури щодо присвоєння духовому оркестру Голопристанського районного Будинку культури високого звання "народний".
Один з кращих колективів Херсонщини у 2005 році очолює прекрасний музикант Стратій Юрій Іванович, який утримав оркестр в необхідній формі, зберіг основний склад колективу, а у 2009 році посаду керманича уславленого колективу посів Опентанний Олександр Миколайович. Тож дякуючи наполегливій та копіткій праці Олександра Миколайовича до репертуару оркестру, який налічує десятки класичних та сучасних творів, додалися авторські твори Олександра Опентанного, обробки українських народних пісень, нові джазові композиції, а також "Вальс" Є. Доги, "День Перемоги" Д. Тухманова "Маленька квітка" С.Беше та "Два кольри" О. Білаша та багато інших оркестрових творів.
Справжньою дружньою родиною можна назвати сучасний духовий оркестр Голопристанського районного Будинку культури, до складу якого входять талановиті майстри гри на мідних духових інструментах: Опентанний Олександр Миколайович – керівник оркестру, труба; Стаднік Леонід Васильович – староста колективу, Альт; Короткий Микола Федорович – труба; Кравець Микола Семенович – барітон; Шуган Олександр Васильович – кларнет; Литвинов Ігор Павлович – бас; Погорілий Михайло Федорович – труба; Свириденко Євген Андрійович – барітон та Свириденко Валентин Андрійович – альт.
Десятки років поспіль на ударних інструментах в оркестрі грав талановитий музикант і режисер Подченко Валентин Федорович, який цього року, на жаль, пішов у засвіти, проте залишив про себе добру пам'ять.
Народний аматорський оркестр духових інструментів Голопристанського районного Будинку культури часто гастролює, виступає в інших районних центрах Херсонщини. А те, що вже третій рік поспіль діє при колективі ще й оркестр-супутник, до складу якого входять юні музиканти О. Зиков, В. Шевніцина, В. Роман, О.Косенко, А. Буриченко та Б. Бардачов, - говорить саме за себе – народний аматорський оркестр духових інструментів Голопристанського РБК, маючи за спиною вже 50-років трудової діяльності, впевнено торує шлях у майбутнє. Тож хай йому щастить!
 
Олег Олексюк,
завідувач сектора культури 
районної державної адмінстрації