Діти майбутнє України

Діти і бібліотеки
2013 рік на державному рівні проголошено Роком дитячої творчості. Центральна районна бібліотека не стоїть осторонь проблем розвитку талановитих дітей та сприяє реалізації нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України». 
 
 
Для того, аби кожна дитина могла розвиватися всебічно, її необхідно інформувати, спонукати до читання, зацікавлювати книгами. Так, на базі бібліотеки було відкрито Центр молодіжного читання. Його метою є пробудження, відновлення та розвиток у молоді зацікавленості читанням як унікальним видом діяльності та станом душі.
 
Із дітьми ми працюємо за одним із перспективних напрямків, що спирається на величезний цілісно-духовний потенціал української художньої літератури - бібліотерапію. Бібліотерапія – сучасна психолого-педагогічна технологія, що поєднує психотерапію, бібліотекознавство та педагогіку.  
Аналізуючи соціологічні опитування та досвід роботи з юнацтвом та молоддю, ми переконалися, що саме творчість здатна перенести молоду людину у світ літературних образів, перетворити її на «Читача». 
 
 
У Центрі молодіжного читання юнацтво бере активну участь у популяризації книги. За їх участю проводяться акції по типу Флеш-Моб, які привертають до себе увагу багатьох людей. 
 
У стінах районної бібліотеки проходять зустрічі вже знаної серед письменників та творчої молоді Херсонщини літературно-музичної кав’ярні «Ліtterra». Під час зустрічей діти, обдаровані талантом поетичного письма, мають змогу зачитати для обговорення та оцінки свої твори відомим письменникам, «відточити» свою майстерність та набути нових знань із області літератури, як сучасної, так і класичної.
 
Зовсім нещодавно при бібліотеці відкрилась студія творчого розвитку дитини «Долоньки», яка охоплює категорію дітей віком від 2 до 10 років.  Кожне заняття будується із урахуванням вікових та психологічних особливостей кожної дитини. Під час зустрічей юні вихованці виконують завдання, які сприяють розвитку логіки, уваги, пам’яті, займаються ліпленням, малюванням, створюють різноманітні поробки, аплікації.  Кожна дитина виконує роботу самостійно, керівник студії Олена Поліщук виступає помічником у роботі.
 
Активізував свою роботу бібліотеатр «Пластилін», який діє при центральній  дитячій бібліотеці. Юні актори, які є одночасно і волонтерами, беруть участь у різноманітних бібліотечних  театралізаціях. Режисер гуртка – Світлана Ярова розробляє сценарії, а  костюми, які б ідеально відповідали ролям, створює колектив бібліотеки. Бібліотеатр допомагає розвитку творчих здібностей, просуванню книги та читання, організації дозвілля школярів. У відділі обслуговування молодших школярів центральної дитячої бібліотеки організована виставка дитячих поробок «На крилах творчості».
 
Отже, робота центральних районної та дитячої бібліотек сприяє виявленню і підтримці талановитих та обдарованих дітей, створює умови для їх творчого, інтелектуального та духовного розвитку.
 
Директор центральної районної бібліотеки 
Галина Шмагель