День захисника України відзначено у селі козацької слави

День захисника́ України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва. З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості Указом Президента України від 14 жовтня 2014 року проголошено День захисника України як державне свято. Патріоти-земляки, учасники бойових дій в зоні АТО ще під час святкування Дня незалежності України запропонували керівництву Голопристанської районної державної адміністрації провести День захисника України саме на території району, а не у місті обласного значення.
Виконуючі волю оборонців соборності та незалежності України, Голопристанською районною державною адміністрацією було організовано і проведено свято Дня захисника України у селі козацької слави, у селі, названого на честь козака-захисника української гідності та православної віри на прізвище Чулак. А отже на базі Чулаківського сільського Будинку культури імені Івана Івановича Аверіна 13 жовтня 2016 року відбулося величне свято вшанування героїзму та незламної віри, мужності справжніх захисників України. Так у фойє закладу розмістилася тематична виставка кращих робіт вихованців Чулаківської дитячої школи мистецтв. Відвідувачі закладу із захопленням відзначали природній хист юних художників, з якими займаються висококваліфіковані педагоги.
Також хотілося б відзначити і високу професійну майстерність викладачів Алли Воробець, Діни Конопленко, Світлани Киселюк, Юлії Вихор, Віталія Болдирєва, Олександри Лисенко та вихованців Дар’ї Михайленко, Євгенія Алексюк, Олександри Фендик, Анни Савченко, Анастасії Зюбанової Чулаківської та Новозбурївської дитячих шкіл мистецтв, які творчо і натхненно дарували тепло своїх сердець усім землякам благословенного краю, що завітали до актової зали Чулаківського СБК. Хочу зауважити, що також щиросердно з привітальним словом з нагоди Дня Захисника України виступили керівник апарату Херсонської обласної державної адміністрації, чулаківчанин Володимир Клюцевський, ветеран Другої Світової війни, голова Новозбур’ївської первинної організації Ради ветеранів Анатолій Кумпан та отаман Голопристанського районного куреня Козацтва Запорозького Юрій Чемойдар. Приємно відзначити, що співведучими заходу окрім вже звичних Олега Олексюка та Світлани Киселюк були і перший заступник голови Голопристанської районної державної адміністрації Олена Кравченко-Скалозуб та районний військовий комісар райвіськомату Анатолій Корнієнко, які вшанували пам'ять загиблих на фронтах в зоні АТО щиросердним словом та хвилиною мовчання, а також нагородили понад пів сотні земляків-учасників бойових дій в зоні АТО нагрудним знаком.
Приємною несподіванкою для глядачів стали показові виступи вихованців ДЮСШ району. Оваціями глядачі відзначили високий потенціал юних гирьовиків та чемпіонів з боротьби вільної з Долматівки, переможців обласних та всеукраїнських змагань з гадзюрю-до та волейболу пляжного з Чулаківки. Їхні виступи були захоплюючими і незабутніми як, до речі і виступи уславлених народних колективів Голопристанщини: аматорських народних ансамблів народної пісні «Кумоньки» Бехтерського СБК та «Макітерка» Пам’ятненського СБК, аматорського народного ансамблю народних інструментів «Ладоніта» Чулаківського СБК та хореографічних ансамблів Новософіївського Центру культури і дозвілля, Новозбурївського сільського Будинку культури та Новозбурївської загальноосвітньої школи №1. Цікавим був і виступ хореографічного ансамблю багатодітної родини Братченків з танцем «Матроси».
Вразили глядачів своєю майстерністю у виконанні патріотичних пісень і лауреати цьогорічного конкурсу-фестивалю українського слова «Відлуння душі»: вокальне тріо Новософіївського центру культури і дозвілля, завідувач Приморського сільського клубу Наталія Міхєєва та лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів аматорський вокальний ансамбль «Пані Збур» Новозбур’ївської дитячої школи мистецтв. Тож і майстри мистецтв гідно привітали наших земляків зі святом. Концерт пройшов на славу і на високій ноті патріотизму на завершення у актовій залі Чулаківського СБК звучав Гімн України у виконанні усіх учасників концертно-поздоровчої програми на сцені та вдячних глядачів у залі.
Українська армія по праву пишається своєю історією, своїми традиціями. Ніколи наші війська не загарбували чужих територій, не посягали на чуже добро, чужі землі, ніколи не були агресорами. Україна сьогодні - незалежна держава. Українські Збройні Сили покликані охороняти рідну землю. І служать наші хлопці сьогодні Батьківщині. Служити в ній - справа честі і обов'язку... Ми пишаємося сучасними воїнами Збройних Сил України, нашими земляками, які захищають цілісність і суверенітет соборної України. Будьмо разом! Будьмо єдиними! Будьмо гідними продовжувачами героїчних традицій нашої рідної Голопристанщини, нашої неньки України!
Олег ОЛЕКСЮК,
Начальник відділу культури
Голопристанської РДА