Чужих дітей не буває

Чужих дітей не буває. Є тільки наші. І мені також болить, коли якихось дітей ставлять вище інших. Прекрасні діти навчаються у районній дитячій школі мистецтв, близько десяти із них – це справжні зірочки. Це наша гордість: назвати хоча б Олену Гук ( скрипка) чи Сергія Садового (баян), Максима Меньшикова (скрипка) чи Богдана Палія (вокал), Катерину Марченко (вокал) чи Артема Годину (саксафон), Катерину Чупик (вокал та театральне мистецтво) чи Софію Магарь (вокал). Із 330 дітей ГРДШМ ми кілька десятків часто бачимо на сцені. Талановитих дітей багато і не лише у місті. Є чимало юних обдарувань і по селах району, які потребують не меншої уваги.
Наприклад, вихованці Таврійської дитячої музичної школи. Їх 87 осіб Всіх 87 дітей ми бачимо на сцені, на концертах у сільському клубі чи у школі, в якій вони ютяться. Дах школи потребує негайного ремонту. Вихованці школи Максим Карпенко та ще 30 юних бандуристів –лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів, їхні виступи жадають бачити на всіх престижних концертах в районі та області. Костя Железняк (баян) – лауреат обласних та районних конкурсів баяністів, пише власні музичні твори для баяну. Прекрасні ансамблі скрипалів та флейтистів, а спів шкільного хору взагалі викликає захоплення. На базі Таврійської дитячої музичної школи активно працюють два колективи зі званням «народний», а саме: аматорський народний ансамбль бандуристів «Тавричанка» (керівник Оксана Макаренко) та аматорський народний оркестр народної музики «Шануймося» (керівник Олена Дворецька). Їхні виступи на міжнародних і всеукраїнських конкурсах дивують і наснажують на нові звершення заради розвитку культури у районі. Заради таких дітей хочеться працювати і добиватися хоча б якоїсь допомоги закладу, який дбає про твору юнь нашого краю. Тож у 2012 році ми добилися спонсорської допомоги у вигляді компютера для Таврійської дитячої музичної школи. Певно, що треба б було придбати і музичні інструменти для обдарованих дітей села Таврійське. Але …
Вихованці Чулаківської дитячої музичної школи Євген Москалюк, Олена Захарченко - неодноразові переможці обласних та всеукраїнських конкурсів читців. Тетяна Киселюк, Діана Качан, Тетяна Устимова зі своїми вокальними даними, які розвивали викладачі Чулаківської ДШМ, заслуговують окремого вшанування. Всі 88 вихованців молодої школи мистецтв ми завжди бачимо на сцені Чулаківського СБК під час звітного концерту. У 2012 році ми домоглися виділення коштів з районного бюджету на ремонт приміщень школи, а у 2013 році на ремонт даху, у 2014 році школа стала самостійною юридичною особою. Тож у 2015 році ми їм допомогли з придбанням комп’ютера і принтера. Дякуємо і депутатові обласної ради Синенко Олександрові Олександровичу, який допоміг придбати костюми для аматорського народного ансамблю народних інструментів «Ладоніта», основу якого складають викладачі та учні Чулаківської дитячої школи мистецтв. Так, проведені ремонти, придбано оргтехніку, але ще варто підвести воду до закладу, необхідно придбати музичні інструменти, адже ще не одна дещиця талановитих дітей із Чулаківки та сусідніх сіл хотіли б навчатися у прекрасних педагогів Чулаківської ДШМ, але…
Про юних обдарувань Старозбур’ївської ДШМ знають не лише на теренах смаглявої Таврії, а знають і в багатьох куточках соборної України. Нещодавно своє 12-річчя Олександра Фендик зустріла на власній персональній виставці у Києві. Багатоголосся хору молодших класів Старозбурївської ДМШ зачаровує і надихає працювати на майбуття. Їхні перемоги на престижних обласних та всеукраїнських конкурсах надихає працювати ще з більшою віддачею, щоб знайти кошти на переїзди колективів дітей та дорослих з сіл району на всеукраїнські та міжнародні конкурси, які вони з такою підготовкою, яку їм надають педагоги сільських шкіл естетичного виховання, обов’язково переможуть. Лише наша небайдужість до дітей району, які не так багато бачать у своєму житті, пізно лягаючи та рано встаючи, бо треба працювати на присадибних ділянках та ще й як, лише наша небайдужість допоможе у реалізації талантів дітей благословенного краю.
А баяністи та акордеоністи Бехтер завжди вражають високим рівнем виступу. Квартети та квінтети баяністів Бехтерської дитячої музичної школи імені Бориса Кондратовича Сташенко вже не один рік приносять перемогу на престижних конкурсах обласного та всеукраїнського рівнів. Вишукували спонсорів на ремонти приміщення. Але на сьогодні нагально стоїть питання про ремонт даху школи, про встановлення метало пластикових вікон та дверей у будівлі школи, де займаються діти, талановиті діти нашого району.
У сільських школах уроки колективних занять викладають педагоги безкоштовно, розуміючи обмаль у коштах в районному бюджеті. Безкоштовно працюють у селах і концертмейстери. Але коштів на юних талантів не вистачає.
Можно було б розширити муз. класи у Долматівці, можливо б відродити заняття у Нововолодимирівці, сприяти створенню філій музичних шкіл у Добропіллі чи Чорноморському, де сільські голови дбають про розвиток закладів культури, про розвиток нашого майбуття - дітей і вже неодноразово зверталися з проханням створити якщо не школи, то хоча б класи шкіл естетичного виховання району. Але…
Вірю, що спільними зусиллями не лише районного бюджету , а і міста обласного значення, ми допоможемо юним обдаруванням Голопристанщини розвивати свої здібності. Перші кроки з боку міста вже зроблені, але цього замало. Певно треба вже на ділі, а не на словах взяти під свою опіку дітей та викладачів Голопристанської школи мистецтв, щоб вони вже були впевнені, що про них дбають їхні обранці. А для цього і треба не багато: просто міській раді стати до числа засновників закладу початкової мистецької спеціалізованої освіти дітей міста і оплачувати в повному обсязі витрати на утримання школи, де займаються обдаровані діти міста. Вірю, що вже з першого вересня 2016 року ми будемо вітати місто обласного значення з реальним примноженням інфраструктури закладів культури міста Гола Пристань. Адже у всіх містах обласного значення соборної України є місцеві, а не районні, школи естетичного виховання дітей.
Олег ОЛЕКСЮК,
Начальник відділу культури
Голопристанської районної
державної адміністрації