Активний пропагандист краси української пісні

 

          Валерій Володимирович Другальов

                   (24.09.1963 р. – 03.12.2016 р.)

 

         Усе культурне співтовариство пісенної Херсонщини глибоко переживає велику втрату українського народу: 3 грудня 2016 року на 54 році життя пішов у засвіти відомий український композитор, голова ревізійної комісії Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, провідний методист обласного Центру народної творчості, відомий в Україні дослідник українського фольклору, Заслужений працівник культури України, патріот нашого краю Валерій Володимирович Другальов. Усе своє свідоме життя Валерій Другальов працював на збереження і примноження краси української пісні. Його фольклорні експедиції по селах Херсонської області в складі комісії Обласного Центру народної творчості чи то особисті зафіксували і зберегли для нащадків сотні українських народних пісень. Його нотна розшифровка кілька десятків тисяч записів маловідомих або ж взагалі невідомих українських народних пісень є неоціненним особистим внеском в золоту скарбницю українського національного  фольклору. Численні наукові фольклорні конференції зорганізовані і проведені Валерієм Володимировичем Другальовим на базі Херсонського обласного краєзнавчого музею чи то на базі Херсонського училища культури свідчать про його науковий підхід до роботи з нематеріальними цінностями смаглявої Таврії.

         Народився Валерій Володимирович Другальов у місті Херсон 24 вересня 1963 року. По завершенню Херсонської середньої школи та Херсонської дитячої музичної школи вступив на хормейстерське відділення Херсонського училища культури. Після випуску  з відзнакою Херсонського училища культури за спеціальністю «керівник самодіяльного хорового колективу» - клас викладача заслуженого працівника культури України Михайла Григоровича Варгуна молодий спеціаліст  Валерій Другальов ще майже рік попрацював керівником аматорського народного вокального ансамблю «Дояронька» Михайлівського сільського Будинку культури Скадовського району Херсонської області, після цього вже з базою теоретичних і практичних знань і умінь вступає до Київського державного  інституту культури на диригентсько-хорове відділення, де навчається у провідних хормейстерів України С.Є. Павлюченко, І.Я. Павленка, А.Л. Карпуна.  По завершенню з відзнакою Київського вишу приїхав працювати до рідного серцю Херсону і понад 25 років пропрацював провідним методистом з фольклору Херсонського обласного Центру народної творчості.

         За підсумками досліджень фольклорно-етнографічних експедицій до Голопристанського району Валерій Другальов у 2001 році видає друком у Херсонській філії  Видавничого Центру «Просвіта» свою першу наукову працю «Історія, розвиток та сучасний стан пісенної культури і обрядів Голопристанщини». Книга стала своєрідним відкриттям Валерія Другальова як науковця. Його фольклорні знахідки і досі мають неабиякий попит не лише серед дослідників фольклору та етнографії соборної України, а і серед учасників професійних та амторських фольклорних колективів. Викладення Валерієм Володимировичем пісенного матеріалу в нотних записах допомогло розширити коло виконавців надзвичайно красивих та незаслужено забутих українських народних пісень.

         Валерій Володимирович Другальов неодноразово просвітянами Херсонщини був обираним  делегатом З’їзду Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Він був активним учасником V, VI, VII з’їздів Всеукраїнського товариства «Просвіта» і також активно брав участь у роботі Херсонського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Його особиста громадянська позиція і надзвичайна працездатність викликала повагу у колег по роботі та надихала молодих просвітян до більш активної боротьби за утвердження української народної пісні,  української мови в усіх галузях суспільства на теренах пісенної Херсонщини. Його національні громадянські переконання і просвітництво надихали творчу юнь більш активно працювати заради відродження української культури і духовності на теренах насильнозрусифікованої Херсонщини. За багаторічну плідну працю та особистий внесок у національне відродження Валерій Володимирович Другальов  за поданням Правління Херсонського обласного об’єднання  ВУТ «Просвіта» у 2005 році  нагородженний найвищою нагородою товариства – медаллю «Будівничий України».

Активний просвітянин, талановитий композитор, Заслужений працівник культури України, фольклорист та етнограф Валерій Другальов у співавторстві з поетами-просвітянами Миколою Братаном, Валерієм Куликом, Олегом Олексюком, Василем Мелещенком,  Анатолієм Щербиною, Володимиром Середою та Наталією Коломієць з 1991 року по  2016  рік створив понад шістсот пісень, які виконують і аматорські колективи, і професійні майстри вокального співу на теренах соборної України та Європейського Союзу. З-під його пера вийшли друком збірки пісень «Хорові твори» (Херсон: Просвіта,2003р.-44 с. ), «Листопад переходить дорогу» (Херсон: Просвіта, 2000 р.-35с. ) та «Добрий ранок, поле» (Херсон: Айлант, 2006 р.-168 с. ).  Мелодизм його авторських творів і надзвичайне жанрове  розмаїття заслужено викликає у шанувальників української пісні захоплення. Його поліфонічні обробки фольклорних знахідок,  неймовірно задушевні хорові твори,  завзяті та жартівливі, патріотичні та ліричні естрадні пісні, ачи рокові композиції вирізняють його як особистість  серед плеяди відомих українських композиторів. Напевно саме тому його твори користуються величезною популярністю і серед шанувальників української пісенної творчості, і серед виконавців талановитих пісень. Користується надзвичайною популярністю і його авторський сайт в мережі ІНТЕРНЕТ, і його авторські твори, які є на порталі «Просвіта Херсонщини» чи то на порталі Херсонської обласної наукової універсальної бібліотеки імені Олеся Гончара.  Народні артисти України Наталія Лелеко та Харіс Ширінський, заслужений артист України Віктор Гурба, солісти обласної філармонії та обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, аматорські та професійні  колективи соборної України та української діаспори в країнах близького та далекого зарубіжжя залюбки беруть до свого репертуару пісні Валерія Другальова.

Ми горді тим, що пісенні твори Валерія Другальова є в репертуарі хорових та вокальних колективів України, серед яких Національний заслужений академічний народний хор України імені Григорія Верьовки, заслужений ансамбль пісні України «Дарничанка», народний хор імені                 С.Є. Павлюченка Київського Національного університету культури і мистецтв, вокально-хорових колективів 26 Херсонських вишів, хору ветеранів війни та праці «Співочі барви» Херсонського обласного Палацу культури та ін.

Валерій Володимирович Другальов активно співпрацював і з режисерами нашого уславленного театру, тому чимало його авторських музичних композицій є невід’ємною складовою вистав, представлених протягом останньої  дещиці років вибагливим глядачам обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.

Хочу також нагадати, що за сприяння управління культури і туризму Херсонської обласної державної адміністрації у видавництві «Наддніпряночка»  вийшли друком фольклорно-етнографічні монографії просвітянина, провідного методиста Обласного Центру народної творчості  Валерія Другальова  у 2007 році «Три шляхи  широкії  докупи зійшлися», а у 2009 році – «Грає весілля наш Херсонський край».

Його щоденна копітка праця як просвітянина, як провідного методиста Обласного Центру народної творчості, як керівника хору ветеранів війни та праці «Співочі барви» Херсонського обласного Палацу культури, як викладача Херсонського училища культури, як хормейстера фольк-гурту «Свічадо» Херсонського училища культури була високо оцінена і на держдавному рівні: у 2009 році Валерію Володимировичу Другальову  присвоєно високе звання «Заслужений працівник культури України».

Всі культпрацівники Херсонщини пам’ятають Валерія Володимировича Другальова як скромну, працелюбну, закохану у свою справу, творчу та натхненну особистість, стараннями якої упорядковано кілька десятків добірок з циклу «Пісенний фольклор Херсонщини».

На жаль не стало його щирої дружньої усмішки, допитливих і трохи сумних очей, мудрих і теплих слів поради, але з нами залишилися його пісні, які надихають працювати ще з більшою віддачею заради утвердження української мови в усіх галузях суспільства соборної України, відродження української державності, української духовності.

                                                                                Олег ОЛЕКСЮК,

                                                               голова Херсонського обласного об'єднання

                                                                Всеукраїнського товариства "Просвіта"

                                                                імені Тараса Шевченка