Березень 2014

На обрії майбуття культури Голопристанщини

 

 

              Попри будь-які соціально-політичні негаразди, попри нефінансування у цьому році районної Програми розвитку культури і духовності на                         2014-2020 роки галузь культури Голопристанщини має відчутний розвиток і сьогодні. Так 25 березня 2014 року на Вісімнадцятому Всеукраїнському телеконкурсі молодих виконавців танцю і пісні "Обрій" імені Володимира Чайки у місті Миколаєві вихованці зразкового дитячого хореографічного ансамблю "Райдуга" Голопристанського районного Будинку культури продемонстрували, що системні високоякісні професійні зайняття під керівництвом відомого хореографа та прекрасного педагога Лариси Олексіївни Сафонової несуть у собі і відповідні високі результати.

Звертаймося до першоджерела нашої совісті – до Кобзаря

Відомий український письменник Олесь Гончар писав: "Співець народу, який ніколи не був у ролі завойовника, покорителя інших народів, кріпак, душа якого весь час жила на просторах волі, Шевченко близький нам ідеалом вільної людини, своєю безмежною любов'ю до рідного краю, своєю непримиренністю до всього, що людину принижує, сковує, нівечить, калічить". Можливо саме це спонукає українців незалежно від віку і статі звертатися до першоджерела нашої совісті – до Кобзаря Тараса Григоровича Шевченка. І я знаю, як інколи виривається з грудей Шевченкове слово, бо ти хочеш його донести ближньому своєму, ніби передати любов до рідного краю, до матері, до жінки.

Єднаймося, вшановуючи Шевченка

9 березня 2014 року біля памятника Великому Кобзарю зійшлися сотні шанувальників творчості українського пророка. В ньому вся історія наша, все буття, ява і найпотаємніші сни. Це ім'я дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури. Кожний, хто вчитується у нетлінні рядки Тараса Григоровича Шевченка розуміє: його поезія – це гімн любові до людства, гімн боротьби за свободу і вільну долю всіх пригноблених народів, гімн доброзиччя до багатостраджального українського народу.
 

"Шлях до Тараса"

Саме так називався обласний літературно-мистецький захід, присвячений 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка, який відбувся 5 березня 2014 року у актовій залі обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.
 
 Головний режисер-постановщик – заслужений діяч мистецтв України Ірина Корольова.
 
 Приємно константувати той факт, що у величному святі були задіяні найкращі колективи Херсонщини: оркестри Херсонської обласної філармонії, хїореографічні та вокальні ансамблі обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, оркестри та хори Херсонського музичного училища та Херсонського училища культури, а також єдиний колектив із району – це аматорський народний ансамбль бандуристів "Тавричанка" Таврійської дитячої музичної школи Голопристанського району.